Programma

Beschuldigd van plagiaat

  1. Nieuwschevron right
  2. Beschuldigd van plagiaat

Deze week is 'Rap God' Eminem de klos. Eens in de zoveel tijd wordt een ster beschuldigd van diefstal. Wij zetten 3 gegapte deuntjes op 'n rij...

My Sweet Lord

Het schort aanvankelijk niet aan de muzikale credits van Beatles-gitarist George Harrison. Op het album All Things Must Pass staat zijn eerste single als solo-artiest. ‘My Sweet Lord’ wordt ook in Nederland een nummer 1 hit.

De mantra lijkt echter verdacht veel op ‘He’s So Fine’ van The Chiffons, en een rechtzaak volgt. Uiteindelijk bevindt de rechter hem schuldig, ook al deed hij het niet bewust. Het proces duurt zo’n 20 jaar omdat schikkingen steeds worden afgewezen, een zware last voor Harrison.

Frozen

Blonde popgodin Madonna verbaast in 1998 vriend en vijand met het frisse Ray Of Light & de single ‘Frozen’. De clip portretteert haar als duistere woestijnheks, dus lijkt een veroordeling voor de hand. Salvatore Acquaviva hoort vier maten van zijn 'Ma Vie Fout Le Camp' en klaagt Madonna aan.

Resultaat: Alle cd’s moeten in België worden teruggehaald onder dreiging van een fikse boete, het lied is in het land niet op de radio te horen. Maar in 2014 wordt in beroep beslist dat Madonna toch niet plagieerde.

Blurred Lines

Een gemengd jaar voor Robin Thicke, zo mogen we 2013 wel noemen. Na een al even kwakkelende solo-carrière is het dankzij superman Pharrell Williams raak met het ietwat controversiële ‘Blurred Lines’. Niet vanwege de tekst of de vrouwelijke geslachtsdelen op YouTube. Nee, vanwege de ‘hook’:

De familie van wijlen Marvin Gaye is niet te spreken over het gebruik van een riedeltje dat rechtstreeks uit ‘Got To Give It Up’ gepakt is. Opvallend genoeg pikken Thicke en Pharrell de Gaye-bedreigingen niet en komen in actie. Na aanklachten over en weer verliest het popduo in oktober 2014 ronde 1 tegen de familie. Wordt vervolgd!

Reageer

Bovenstaande gevallen waren niet de eerste, en zullen ook niet de laatste zijn. Misschien hoort het wel bij de popmuziek.

Wat denk jij: Is plagiaat te voorkomen?

Volg NPO Radio 2:

Ster advertentie
Ster advertentie