Programma
BNNVARA

Alex verstopte zich tijdens gijzeling Apple Store in een kast: 'Doodsangsten uitgestaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alex verstopte zich tijdens gijzeling Apple Store in een kast: 'Doodsangsten uitgestaan'

Precies 2 jaar geleden stapte een gewapende man de Apple Store op het Leidseplein binnen. Het begin van een urenlange gijzeling, die Alex - op dat moment aan het werk in de Apple Store - nog iedere dag bezighoudt. In Jan-Willem Start Op! doet hij zijn verhaal.

"Ik stond om me heen te kijken, zo van: wat gebeurt er?", vertelt Alex. Op die bewuste dag twee jaar geleden was hij aan het werk in de Apple Store op het Leidseplein. Een locatie waar wel vaker dingen gebeuren, dus Alex observeert de situatie eerst nog rustig. "Toen hij zijn jas uitdeed, naar me toe kwam en z'n pistool pakte, wist ik: dit is foute boel."

'Je voelt je verantwoordelijk'

Op dat moment bedenkt hij zich geen seconde, tikt een klant aan en haast zich naar de nooduitgang. Als hij andere klanten naar de lift ziet gaan, gaat hij weer terug. "Dat is niet handig in een noodsituatie", legt hij uit. Dan is het te laat om nog weer naar de nooduitgang te gaan en verstoppen ze zich. Alex loodst eerst de klanten en daarna zichzelf in een kast in de winkel, waar ze zich de gehele gijzeling zullen verstoppen. "Je bent toch medewerker van Apple, dus je voelt je verantwoordelijk. Ik heb gedaan wat me op dat moment het beste leek", legt Alex uit.

Alex stond doodsangsten uit

Urenlang zit Alex verstopt in de kast. "Ik heb doodsangsten uitgestaan", vertelt hij. "Ik heb m'n familie geappt, ik dacht: hier kom ik niet levend uit. Want ja, een man met een bomvest om en geweren... We weten wat er in Parijs is gebeurd. Je weet niet wat voor agenda hij heeft. Als je in zo'n kast zit, weet je niet wat er om je heen gebeurt, wat hij zegt, wat hij doet. Dus je denkt alleen maar aan die bom, die elk moment af kan gaan."

Quote

"Ze zijn een film aan het maken, maar ik zat in een film."

Alex

Vanavond is er om 20.00 uur op AT5 een documentaire te zien over de gijzeling. "Ik heb het gezien, maar het is wel heftig", vertelt Alex. "Ik besef me steeds meer hoe dicht hij bij ons in de buurt was steeds. Dat is gewoon... Ze zijn een film aan het maken, maar ik zat in een film."

Beluister hieronder het hele gesprek:

Alex verstopte zich tijdens gijzeling Apple Store in een kast: "Doodsangsten uitgestaan"

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 6.00 tot 9.00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie