Programma
KRO-NCRV

Dierendokter Martin: ‘De hond is steeds meer een familielid’

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Dierendokter Martin: ‘De hond is steeds meer een familielid’

Therapeuten, masseurs en uitvaarverzorgers, het zijn tegenwoordig niet alleen maar beroepen voor mensen maar ook voor honden. Tijdens De Wild In De Middag belt Ruud met dierendokter Martin Arens, die uitlegt dat honden nu echt een familielid zijn geworden.

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer ontwikkelingen in de zorg en verzorging van honden gekomen. Dierenarts Martin Arens heeft daar ook een mening over: “Ik ben 23 jaar dierenarts, ben ook vrij nuchter en ben echt gek op dieren, maar hier en daar vind ik ook dat we een beetje doorslaan. Het is een gezinslid en alles moet maar kunnen."

"Met een aantal van die nieuwe ontwikkelingen ben ik ook heel blij hoor", zegt Martin. "In mijn praktijk werken bijvoorbeeld twee fysiotherapeuten, dat was tien jaar geleden echt ondenkbaar. Dat zijn fysiotherapeuten voor honden, die doen bijvoorbeeld de revalidatie na orthopedische operaties. Die hebben toch meer verstand van weke delen-problemen, dus bijvoorbeeld spierblessures en hoe je daar mee omgaat dan dat dierenartsen doen. Daarentegen zijn er nu ook ontwikkelingen waarvan ik mij afvraag of dat nou allemaal wel moet. Zo zijn er bijvoorbeeld CT- en MRI scans van 800 euro", vertelt Martin.

Oplopende kosten

Martin is niet blij met de kosten die oplopen voor de huisdiereigenaren: “Ik ben naar de baasjes altijd heel eerlijk en direct over de kosten. Je ziet nu dat de kosten uit de hand beginnen te lopen, zeg ik als dierenarts die daar ook aan verdient. In Nederland zie je dat heel veel kleine dierenartsenpraktijken worden overgenomen door de grote ketens. Zo hebben die ketens op een gegeven moment honderden praktijk met ook als gevolg dat ze de prijzen gaan verhogen. Dat brengt met zich mee dat mensen zich echt af moeten gaan vragen of ze het dier nog wel moeten houden, of ze bijvoorbeeld een huisdierverzekering moeten afsluiten", sluit Martin af.

Benieuwd of een hond ook een bril kan dragen? Luister het fragment hieronder!

De Wild In De Middag

Je hoort De Wild In De Middag iedere maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie