Programma

Redden dierentuinen bedreigde diersoorten?

  1. Nieuwschevron right
  2. Redden dierentuinen bedreigde diersoorten?

Er zijn steeds minder wilde dieren in de wereld. Shay belt met Marc Damen, oud-directeur van Diergaarde Blijdorp, om te praten over de rol van dierentuinen bij het beschermen van de natuur.

Door de grote wereldwijde bevolking is er minder ruimte voor dieren, maar hierdoor hebben we ook meer mensen die mee kunnen helpen in het omdraaien van deze ontwikkeling. "We zijn tegenwoordig met zeven miljard mensen op deze aardbol. Dat is het probleem en dat is ook de oplossing", vertelt Damen. Dierentuinen kunnen hierin een rol spelen volgens Damen: "Mensen gaan naar dierentuinen en zien daar dieren die ze anders nooit konden zien. Er gaat niks boven het echte contact. De rol die dierentuinen kunnen spelen is het mensen in aanraking brengen met natuur, waardoor ze zich gaan inzetten voor de bescherming van de natuur."

Genoeg ruimte in verblijven

Veel mensen maken zich zorgen om de ruimte die dieren in een dierentuin krijgen. "Zo groot als in de natuur zal het nooit kunnen zijn, maar 'it’s not size that matters'", zo vertelt Damen. Dieren zijn van nature lui en gebruiken alleen de ruimte die ze nodig hebben om hun drie basisbehoeftes te vinden, namelijk onderdak, voedsel en een partner. "Je ziet het bijvoorbeeld bij tijgers heel mooi. Daar waar weinig prooidieren zijn hebben tijgers een heel groot territorium en leggen ze hele grote afstanden af. Daar waar heel veel hertjes en antilopen te vinden zijn, gaat een tijger een heel klein gebied gebruiken. Hij gaat niet verder lopen dan wat strikt noodzakelijk is."

Benieuwd naar wat Marc Damen vertelt over het terugbrengen van dierentuindieren naar de natuur? Bekijk dan het hele interview hier.

SHAY!

Je hoort Shay! iedere zaterdag van 00:00 tot 02:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie