Programma
KRO-NCRV

De Gouden Snaar van Queens John Deacon

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Snaar van Queens John Deacon

Deze week gaat het in De Gouden Snaar over John Deacon van Queen.

John Deacon is een introverte man; bij concerten van Queen staat hij vaak op de achtergrond en interviews lijkt hij liever niet te geven. "Toch wordt hij enorm bewonderd door de Queen-fans en vinden heel veel muziekcritici hem een ondergewaardeerde bassist", vertelt Emmely de Wilt. "Tijd dus om de schijnwerpers op deze man te werpen."

Bassist en songwriter

In zijn tienerjaren speelt Deacon al gitaar in een bandje. "Maar als de bassist uit de band wordt gezet, pakt hij uiteindelijk zelf maar de basgitaar op. En dan jaren later in een discotheek ontmoet hij twee mannen: Brian May en Roger Taylor", legt Emmely uit. Samen met Freddie Mercury vormen zij dan al Queen. Maar de band verslijt op dat moment de een na de andere bassist. Als ze Deacon ontmoeten, zien de 3 mannen eigenlijk wel iets in deze getalenteerde bassist.

"John gaat ook steeds meer liedjes schrijven en dat is echt een belachelijk groot succes." Zo schrijft de bassist onder meer mee aan Under Pressure, Friends Will Be Friends en The Show Must Go On. Ook schrijft hij zelf hits als I Want To Break Free, You're My Best Friend en Another One Bites The Dust. "Deacon gebruikt dan weer invloeden uit de funk en soul bij het schrijven van het nummer (Another One Bites The Dust, red.). Zo noemt hij bijvoorbeeld het nummer Good Times van Chic als inspiratie voor die iconische baslijn."

Met pensioen

"Als Freddie Mercury later overlijdt, grijpt dat John Deacon zo aan dat hij muzikaal nauwelijks nog meer actief is en met muzikantenpensioen gaat. Hij laat niet meer zoveel van zich horen. Brian May vertelt nog dat ze John regelmatig vragen om weer nieuwe muziek te gaan maken, maar dat hij eigenlijk keer op keer bedankt."

Video niet beschikbaar

De Gouden Snaar

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies, waarin de beste drummers ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Snaar eert Emmely dit keer de beste bassisten in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat! Bekijk hier het overzicht van alle bassisten die besproken zijn in De Gouden Snaar.

Ster advertentie
Ster advertentie