Programma

Laatste keer Dire Straits in Nederland

  1. Nieuwschevron right
  2. Laatste keer Dire Straits in Nederland

In 1991 besloot Dire Straits onder leiding van Mark Knopfler op wereldtournee te gaan. Deze On Every Street-tour bleek achteraf hun laatste te zijn. In 1992 stond de band vier keer op het podium in Rotterdam.

De Britse band besloot om niet het niet bij een avondje te houden, maar verkocht direct de Rotterdamse Kuip vier keer uit. Tijdens de wereldwijde tour die in vier delen werd gesplitst trad de band zelfs meer dan 200 keer op! Hier deden zij dan wel meer dan een jaar over.

De grootste hits van de rockband kwamen langs. Denk bijvoorbeeld aan 'Sultans of Swing', 'Romeo and Juliet', 'Brothers in Arms' en tijdens de toegift werd de knaller 'Money For Nothing' nog ten gehore gebracht.

'Walk of Life'

Aan het begin van het concert werd het publiek echter opgewarmd door een ander nummer. Eén van Dire Straits' meest aanstekelijke hits: 'Walk of Life'. Mark Knopfler spreekt het publiek aan met een redelijk standaard: 'Is everybody alright?'. Toch heeft het publiek geen extra aanmoediging nodig. De handen gaan namelijk direct de lucht in. Dit kan ook liggen aan een érg lekker uitgevoerde versie van 'Walk of Life'. De band heeft zichtbaar plezier in het spelen van het nummer. Achteraf blijkt dit ook. De band kiest namelijk deze versie voor het live-album On The Night. Op deze plaat staan optredens van de On Every Street-tour. 'Walk of Life' is het enige nummer dat in de Kuip werd gespeeld dat de plaat haalde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Vanaf dat moment voelde het niet goed meer

Mark Knopfler

Na deze tournee trad Dire Straits nooit meer op voor publiek. Mark Knopfler trok volledig onverwachts de stekker uit de band, omdat hij naar eigen zeggen geen enkel voordeel zag aan de roem. "Op een gegeven moment hadden we zo'n grote crew dat ik de mensen niet meer bij naam kende. Vanaf dat moment voelde het niet goed meer", vertelde Knopfler hierover.

Solo

De invloedrijke gitarist koos er hierna voor om op zijn eigen tempo muziek te gaan maken. Hij is hierna niet stil gaan zitten. In 2018 kwam namelijk alweer zijn negende solo-album Down The Road Wherever uit. Knopflers sound is in zijn solojaren wel steeds meer richting folk gegaan. 'What it is' en 'Sailing to Philadelphia', twee van zijn solonummers, zijn ook al jaren in de Top 2000 te vinden.

Benieuwd naar 'Walk of Life' ​in de Kuip? Bekijk het hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie