Programma

Deze positieve initiatieven worden gestart in tijden van corona

  1. Nieuwschevron right
  2. Deze positieve initiatieven worden gestart in tijden van corona

We hebben een klein overzicht gemaakt van allerlei positieve initiatieven die gewone Nederlanders en bedrijven ontplooien om Nederland te helpen.

De hele dag het NOS-liveblog refreshen, lamlendig op de bank een serie kijken die je al hebt gezien en op social media kijken wat BN’ers vinden van het coronavirus. Verschillende Nederlanders vinden dat het tijd is voor positieve initiatieven en NPO Radio 2 is het daar helemaal mee eens.

Dit is een klein overzicht van de initiatieven die we tegenkwamen in de eerste dagen dat Nederland grotendeels thuis zit.

Leer hoe je een film schrijft

Willem Bosch is een scenarist met een aardige staat van dienst met het schrijven van films en series. Hij schreef mee aan Van God Los, Feuten, Penoza en de nieuwe serie Hoogvliegers. Zijn korte film Hiernamaals won internationaal prijzen.

Hij wil ervoor zorgen dat jij die paar dagen tot weken thuiszitten goed besteedt en heeft de lessen die hij geeft aan de filmacademie samengevat in korte videolessen die hij vanaf vandaag elke ochtend zal plaatsen. Als jij denkt dat je het in je hebt om een waanzinnige film te schrijven, ga dan aan de slag met Willem en talloze andere creatievelingen om iets moois te maken.

Ga de strijd aan met eenzaamheid

Een van de onbedoelde gevolgen van het verplicht afstand nemen van elkaar, is dat eenzame mensen het nog moeilijker krijgen. Daarom heeft KRO-NCRV het Corona Quarantaine Contact in het leven geroepen.

Hier kun je je voor aanmelden als je jezelf eenzaam voelt en graag een gesprekje met iemand hebt. Als je mensen wil helpen die eenzaam zijn kun je je aanmelden. KRO-NCRV zorgt er dan voor dat je in contact komt met iemand die graag een praatje maakt met jou.

Lokaal zijn vergelijkbare initiatieven gestart om eenzaamheid te bestrijden, zoals in Amsterdam en mensen uit jouw dorp of stad via Twitter met de hashtag #coronahulp.

Oude mensen helpen

Je kunt ook via je mobiele telefoon voor een klein bedrag een fysiek kaartje voor opa’s en oma’s in heel Nederland maken, die nog meer dan jonge mensen erg moeten uitkijken met fysieke contacten.

Het Rode Kruis wil ook graag wat betekenen en heeft een centraal punt opgestart waar je je kunt aanmelden om kwetsbare, vaak oude, mensen te helpen met klusjes zoals hun boodschappen.

Op het balkon met de buren

Italianen gaan samen met hun buren hun balkons op om te zingen en te dansen. In Spanje staan mensen op balkons om te applaudisseren voor alle zorgmedewerkers waar we nu op rekenen.

Heb jij zelf ook een positieve actie opgezet om Nederland te helpen? Stuur dan een berichtje via de NPO Radio 2 app en laat ons je goede idee weten!

Foto omslag: Unsplash

Ster advertentie
Ster advertentie