Programma

Deze zeven albums werden op een bijzondere manier uitgebracht

  1. Nieuwschevron right
  2. Deze zeven albums werden op een bijzondere manier uitgebracht

Een album dat ongevraagd op je telefoon belandt, fans die zelf de prijs van de liedjes mogen bepalen, of bands die maar één exemplaar van een plaat persen: het uitbrengen van een album zorgt soms voor een creatieve aanpak bij muzikanten.

Want artiesten zijn zeker niet alleen creatief ín de studio. Ook daarbuiten verzinnen ze met hun team vaak de gekste dingen om hun muziek onder de aandacht te brengen. We hebben zeven bijzondere releases uit de popgeschiedenis voor je op een rijtje gezet.

Vier cd-spelers voor The Flaming Lips

In 1997 is Amerikaanse rockband The Flaming Lips toe aan alweer hun achtste studioalbum Zaireeka. Het is de eerste plaat na het vertrek van gitarist Ronald Jones en de band wil het album op spectaculaire wijze uitbrengen. Ze verzinnen daarom een manier die het haast onmogelijk maakt om fatsoenlijk naar de plaat te luisteren. De mix van het album wordt namelijk in vieren gedeeld en op vier verschillende cd's gedrukt. Op alle vier de cd's staat het complete album, maar allemaal bevatten ze een ander deel van de mix. Om Zaireeka in zijn volledigheid te kunnen horen moet de luisteraar dus alle vier de cd's precies tegelijk afspelen op vier verschillende audiosystemen. Heeft een fan ooit nog zó veel moeite moeten doen om naar de muziek van z'n favoriete band te luisteren?

Jack White en zijn heliumballonnen

In 2012 wil Jack White zijn nieuwe album Blunderbuss op ludieke wijze onder de aandacht brengen. Hij besluit dit te doen door duizend flexidiscs van de single Freedom at 21 aan heliumballonnen vast te maken en deze op te laten in de buurt van Nashville. Aan de ballon hangt ook een kaart met instructies om foto's te maken en online de vindplek te registreren. De singles worden al vrij snel voor torenhoge prijzen aangeboden op veilingsite eBay. Volgens White was de ludieke lancering ook bedoeld om zijn muziek in handen te laten komen van mensen die uit zichzelf nooit een platenzaak bezoeken. De vraag is natuurlijk wel of deze mensen dan wel een platenspeler in huis hadden om de flexidisc mee af te spelen...

Radiohead laat fans zelf de prijs kiezen

Op 10 oktober 2007 brengt Radiohead hun zevende album In Rainbows uit. Dit doet de Britse band op een bijzondere manier: fans mogen namelijk zelf kiezen wat ze voor de nummers willen betalen. Op een speciale site kunnen mensen de plaat bestellen en mogen ze zelf het prijskaartje bepalen. Niet iedereen is enthousiast over het innovatieve plan. Zo vinden verschillende collegamuzikanten dat de band er op deze manier voor zorgt dat muziek waardeloos lijkt. Lily Allen zegt destijds: "Je kiest ook niet zelf wat je voor een doos eieren betaalt. Waarom zou dat voor muziek anders moeten zijn?" Drie maanden later komt er alsnog een fysiek exemplaar van het album uit. Er zouden dan al ruim één miljoen digitale exemplaren zijn verkocht voor een ‘normale winkelprijs’.

Kanye West zorgt wekelijks voor Goede Vrijdag

Met de komst van Spotify en de digitale revolutie in de muziekindustrie kijken we er niet echt meer van op, maar in 2010 doet Kanye West voor die tijd iets bijzonders en vernieuwends. De rapper roept in aanloop naar zijn vijfde album My Beautiful Dark Twisted Fantasy namelijk de zogeheten GOOD Fridays in het leven, vernoemd naar zijn eigen platenlabel GOOD Music. Vanaf dan brengt Kanye elke vrijdag een nieuwe single uit op zijn website. Het wordt onder de fans van de rapper een ware hype. West weet elke week op een vast moment alle aandacht in de muziekindustrie naar zich toe te trekken. De rapper houdt het drie maanden vol en brengt in totaal vijftien nummers uit. Vier daarvan verschijnen uiteindelijk daadwerkelijk op zijn nieuwe album. De plaat wordt vandaag de dag door veel critici gezien als het beste album uit Kanye's oeuvre.

U2 en Apple maken inschattingsfout met onschuldige liedjes

Op 9 september 2014 kondigt Apple op het jaarlijkse keynote-event de nieuwe iPhone 6 aan. Aan het einde heeft Steve Jobs’ opvolger Tim Cook nog één verrassing in petto: een nieuw album van U2. Ruim 500 miljoen iTunes-gebruikers ontvangen Songs of Innocence gratis op hun iPhone. Een sympathiek plan, zou je zeggen. Toch ervaren heel veel gebruikers dit absoluut niet zo. Het op de telefoon plaatsen van het album wordt door veel mensen gezien als inbreuk op hun privacy. Daarnaast heeft Apple het klanten onmogelijk gemaakt om de plaat van de iPhone te verwijderen. De actie komt zowel de band als Apple uiteindelijk op veel kritiek te staan en niet veel later biedt U2-frontman Bono dan ook zijn excuses aan. Ook zorgt Apple er met een speciale tool voor dat mensen de plaat alsnog van hun telefoon af kunnen halen. En de liedjes waren nog wel zo onschuldig bedoeld...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het boek van Beck

In 2012 kondigt de Amerikaanse muzikant Beck zijn nieuwe album Song Reader aan. Er is alleen één probleempje: er is geen track voor opgenomen. Het album bestaat namelijk uit een boek met bladmuziek voor twintig liedjes. Fans moeten de muziek zelf spelen om te ontdekken wat Beck voor ze gecomponeerd heeft. Toch kunnen ook de a-muzikale fans hun hart ophalen. Er is namelijk een versie van het album gemaakt waarop andere muzikanten de Beck-tracks spelen. Onder meer Jack White, Norah Jones en Juanes werken aan het project mee. Ook Beck zelf kan het niet laten om toch nog zijn opwachting te maken. Nummer acht op de tracklist, Heaven’s Ladder, wordt namelijk door hem zelf uitgevoerd.

Album Wu-Tang Clan komt in verkeerde handen

Het Amerikaanse hiphopcollectief Wu-Tang Clan rondt in 2014 het nieuwe album Once Upon a Time in Shaolin af. Toch zullen fans nooit horen aan welke nummers de groep in de zes jaar daarvoor zo hard heeft gewerkt. Wu-Tang perst namelijk maar één fysiek exemplaar, gooit het in een kluis en biedt de plaat vervolgens aan op een veiling. Er is één regel waar de koper zich aan moet houden: de plaat mag tot 2103 niet commercieel worden uitgebracht. Wel mag de koper ervoor kiezen om het album gratis de wereld in te gooien of het aan fans te laten horen op speciale luistersessies.

Het is zakenman en investeerder Martin Shkreli die de plaat voor ruim twee miljoen dollar koopt. Het zit Wu-Tang uiteindelijk alleen niet helemaal lekker dat het album in zijn handen is. Shkreli wordt in de Verenigde Staten kort daarna namelijk berucht en komt bekend te staan als 'de meest gehate man van Amerika'. Zijn farmaceutische bedrijf verhoogt de prijs van een medicijn dat hiv-patiënten en zwangere vrouwen voor infecties moet behoeden, van de ene op de andere dag namelijk van 13,50 dollar naar 750 dollar per stuk. De clan-leden besluiten een deel van de opbrengsten van de verkoop daarom over te maken naar het goede doel.

In 2018 wordt Shkreli door de Amerikaanse rechtbank veroordeeld voor grootschalige fraude. De staat legt beslag op zijn bezittingen, waaronder het album van Wu-Tang. Of dat ooit nog het daglicht ziet is de vraag die veel fans tot op de dag van vandaag bezighoudt.

Album2Daagse

Je hoort de Album2Daagse tijdens het paasweekend vanaf zondag 17 april 07:00 uur tot 00:00 uur en maandag 18 april van 00:00 tot 23:59 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie