Programma

Kiss hielp bij grootste hit Van Halen

  1. Nieuwschevron right
  2. Kiss hielp bij grootste hit Van Halen

Van Halen was één van de populairste rockbands van de jaren '80. Het idee voor de eerste hit van Van Halen danken ze aan Gene Simmons van Kiss.

Herkenbaar intro

Hoewel de broers Alex en Eddie Van Halen van Nederlandse afkomst zijn, scoort Van Halen maar een handvol hits in Nederland. De enige top 10-notering voor de groep is doorbraaksingle 'Running With The Devil', dat in 1980 de tweede plek haalt in de Nationale Hitparade. De rocksong heeft één van meest herkenbare intro's ooit: eerst hoor je het geluid van een aantal klaxons dat achterstevoren wordt afgespeeld, daarna wordt één noot herhaald op de basgitaar, een toonladdertje op een piano volgt en dan de heftige gitaren van Eddie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Overlopen

Het idee van de achterstevoren afgespeelde klaxons komt overigens niet van Van Halen zelf, maar van Kiss-bassist Gene Simmons. Wanneer Simmons de leden van Van Halen in 1977 laat overvliegen van Los Angeles naar New York, produceert hij een demo-opname voor de dan nieuwe rockband. De door Gene Simmons geproduceerde demo van 'House Of Pain' heeft hetzelfde geluidseffect als de latere opname van 'Running With The Devil', maar dan aan het einde. Zijn idee was om de nummers in elkaar te laten overlopen op de elpee.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie