Programma

Terugblik: Marc de Hond te gast in 't Wordt Nu Laat

  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik: Marc de Hond te gast in 't Wordt Nu Laat

Theatermaker, spreker en presentator Marc de Hond is op 42-jarige leeftijd overleden. Evelien de Bruijn sprak hem in 2016 in een uitzending van 't Wordt Nu Laat.

In 1977 werd Marc de Hond geboren in Amsterdam als zoon van opiniepeiler en ondernemer Maurice de Hond en Jasmin Dahlia Busnach. “Onze echte moeder is overleden toen ik drie was. Mijn vader is daarna vrij snel hertrouwd met het buurmeisje en dat werd mijn nieuwe moeder", vertelt De Hond in 't Wordt Nu Laat. Hij had één volle broer en kreeg na het hertrouwen van zijn vader er één halfbroer en drie halfzussen bij. "Als ik op school in de klas zat met iemand die een overleden ouder had of gescheiden ouders kon ik met iedereen meepraten."

Internetondernemer

Waar lagen zijn interesses als klein jongetje? “Mijn vader heeft mij in 1983, 1984 de eerst Macintosh gegeven. Nu is dat heel normaal dat kinderen op die leeftijd alles op Apple kunnen. Dat was voor mij echt fantastisch. Niet alleen spelletjes te doen, maar ook dingen maken", vertelt Marc. "In 1995 ging ik van de middelbare school af en toen was er net het internet. Ik had mijn hele jeugd alles al op computers gedaan en ik kon binnen de kortste keren leren om een website te bouwen en ben toen een internetbedrijf begonnen. Ik ben zonder dat ik het wist mijn hele jeugd klaargestoomd om internetondernemer te worden."

Carrièreswitch

"Het was een superbaan. Internet was toen nog heel klein en het was echt pionierswerk. Ik had echt het idee dat we voorop liepen", vertelt De Hond. In 2000 verkoopt hij het bedrijf en daarna wordt het voor Marc al heel snel niet zo leuk meer. Marc: “Toen werd iemand anders de baas en toen ging het heel erg om geld. Het pionieren was weg. Ik ben een klein beetje overspannen geraakt. Het werd een grote teleurstelling. Het bedrijf was niet meer mijn bedrijf.”

Van internet ging hij over op radio. “Ik ben toevallig in dit gebouw te gast geweest bij een radioprogramma waar ik heel enthousiast vertelde over internet. Toen heeft daar een man, Jelle Koolstra, gezeten en heeft gedacht: ‘deze jongen moet radio maken’. Marc de Hond is uiteindelijk tussen 1999 en 2006 te horen op 3FM.

'Voor wie ik nu ben maakt het niet veel meer uit hoe ik het gekregen heb'

In 2002 werd een tumor ontdekt in de rug van De Hond. Tijdens een spoedoperatie raakten de zenuwen in zijn rug bekneld wat leidde tot een dwarslaesie. Sinds 2007 speelde hij rolstoelbasketbal in de Nederlandse eredivisie en werkte als televisiepresentator en -commentator tijdens de Paralymische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. "Ik heb nu een dwarsleasie. Voor wie ik nu ben maakt het niet veel meer uit hoe ik het gekregen heb", aldus De Hond. Later maakte hij documentaires, theatershows en schreef boeken. Eind 2018 werd blaaskanker bij hem ontdekt waardoor hij alle optredens in het theater moest uitstellen.

Hoe was de band met zijn vader? En waarom hield hij zó veel van sporten?

Luister het hele gesprek tussen Marc de Hond en Evelien de Bruijn hier terug

't Wordt Nu Laat

Je hoort 't Wordt Nu Laat iedere werkdag van 00:00 tot 02:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie