Programma

Waarom vallen mannen vaak eerder in slaap?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom vallen mannen vaak eerder in slaap?

Slaap jij snel? Of lig je nog een tijdje te piekeren? Paul belt met psycholoog en slaapexpert Alies Coster om meer te weten over het slaappatroon van mannen en vrouwen.

In de NPO Radio 2 app stromen de appjes binnen naar aanleiding van de stelling 'mannen vallen sneller in slaap dan vrouwen' van Paul en Cielke. Bijna iedereen is het eens met deze stelling, maar wat zegt psycholoog en slaapexpert Alies Coster hierover? "Ja je hoort het al in de reacties. Het is inderdaad dat vrouwen meer slaapproblemen ervaren dan mannen, maar het is wel zo dat mannen over het algemeen korter slapen dan vrouwen", vertelt Coster. "Het duurt bij vrouwen over het algemeen langer om in slaap te komen."

Hormonen en informatieverwerking

"Wat kan de reden zijn?", vraagt Cielke zich af. "Het kan een hormonenkwestie zijn. Ik denk ook dat mannen minder slapen dan vrouwen, maar betekent niet dat ze minder slaap nodig hebben", vertelt Coster. "In de avond kunnen ze vermoeider zijn dan vrouwen, waardoor ze sneller in slaap vallen." Ook informatieverwerking speelt een rol bij slaapkwaliteit. "Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen niet in slaap kunnen vallen", vertelt de psycholoog.

Kun je iets doen tegen piekeren en wat is het beste tijdstip om te gaan slapen? Je hoort het hieronder:

Video niet beschikbaar

Rabbering Laat

Je hoort Rabbering Laat van maandag tot en met donderdag van 22:00 tot 00:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Unsplash

Ster advertentie
Ster advertentie