Programma
KRO-NCRV

Omar Hakim drumt op vele klassiekers: van China Girl tot Money For Nothing

foto: YouTube still
  1. Nieuwschevron right
  2. Omar Hakim drumt op vele klassiekers: van China Girl tot Money For Nothing

In deze Gouden Trommelvlies zet Emmely de Wilt sessie- en tourdrummer Omar Hakim in het zonnetje. Je kent hem van drumsessies op klassiekers als China Girl van Bowie en Money For Nothing van Dire Straits.

Omar Hakim wordt geboren in Queens in 1959. Hassan Hakim, zijn vader, is ook muzikant en speelt de trombone voor Duke Ellington. Als vijfjarige krijgt Hakim voor kerst een kindertrommel. Zonder oefening slaat hij direct verschillende ritmes. Hij blijkt een natuurtalent te zijn en wanneer hij tien jaar wordt, speelt hij mee in de band van zijn vader.

Chic misgelopen

Hakim Nile Rodgers en Bernard Williams kennen bij lokale speelplek in New York en ze worden vrienden. Dan maken Nile en Bernard plannen om naar Parijs te gaan om een nieuwe band beginnen. Nile vraagt Omar mee in het vliegtuig te stappen. Maar Omar gaat na de zomer beginnen aan de New York School of Music and Art en laat de kans aan zich voorbij gaan. "Ik hoor snel van je", zijn Omars woorden voor hun vertrek. Die band kennen wij nu als Chic. Een gemiste kans dus, maar het leidt tot een andere mooie stap. Nile Rodgers stelt Omar voor aan David Bowie. En hij mag vanwege een uitvaller meespelen op zijn nieuwe album. Waar hij onder anderen China Girl op zijn naam mag schrijven.

David Bowie over Omar

Bowie noemde Omar een fascinerende drummer met een vlekkeloze timing en met een frisse benadering van de stukken die hij speelt. Begin jaren '80 verandert er iets in de drumwereld: er wordt een stap in de drumtechnologie gezet, de drum machine maakt zijn opmars. Waar de klassieke akoestische drummers een beetje bang worden van het apparaat, grijpt de dan ongeveer 20-jarige Omar deze kans met twee handen aan. Het wordt een van zijn favoriete instrumenten en Omar maakt zichzelf populair bij artiesten. Hoewel hij graag werkt met elektronische drum beats, vraagt Daft Punk hem om met de akoestische drums in te spelen. Luister hieronder het volledige fragment terug:

Het Gouden Trommelvlies: Omar Hakim

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag en zondag van 10:00 tot 12:00 op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie