Programma

Hoe Jeroen als burgerhulpverlener iemand reanimeerde

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Jeroen als burgerhulpverlener iemand reanimeerde

Jeroen Mulder voerde afgelopen week zelf een reanimatie uit als burgerhulpverlener. Hij vertelt erover in WILDGROEI.

Jeroen was op stap met wat vrienden toen hij een melding kreeg op zijn telefoon. Hij is burgerhulpverlener en kan daarom opgetrommeld worden om iemand te reanimeren wanneer diegene een hartaanval krijgt of dreigt te krijgen. Jeroen kon zelf aangeven of hij er naartoe wilde gaan, toen hij de locatie doorkreeg. "Toen ik die melding kreeg dacht ik in eerste instantie: kut, dat wil ik niet, omdat het spannend is. Maar ik heb het toch gedaan. Wie A zegt, moet ook B zeggen", vertelt hij.

Geen natuurlijke reactie

Jeroen was niet de enige die op de melding afkwam. Samen met een andere man rende hij het huis binnen richting de badkamer, waar het slachtoffer lag. "Dan zet je je handen op zijn borstbeen en dan moet je gaan drukken. En hoe vaak je dat ook oefent op zo’n pop… Als je daar echt staat met een echt persoon onder je, voel je toch een soort grens. Het is geen natuurlijke reactie om een borst vijf tot zes centimeter diep erin te drukken." Er was snel een AED, oftewel een automatische externe defibrillator, ter plekke. Terwijl het apparaat zijn werk deed, arriveerden de hulpdiensten en namen zij Jeroen het werk uit handen.

Klein lichtpuntje

"Ik vertel dit nu allemaal en ik denk eerlijk gezegd dat de lengte van dit verhaal nog langer duurt dan het hele moment daar. Het gaat zo ongelofelijk snel, je hebt geen besef van tijd", vervolgt hij. Op een gekke manier houdt Jeroen er toch een klein lichtpuntje aan over, omdat hij zag hoeveel mensen zich op dat moment bekommeren om het leven van een persoon. "Het is op een gekke manier een onvergetelijk weekend geweest. Het kan je zomaar overkomen dat je moet reanimeren. En hoe heftig het ook is, als je zo’n cursus doet en je ziet hoeveel mensen helpen, dan is dat ergens op een gekke manier ook een mooie gedachte.".

Luister hieronder naar Jeroens verhaal.

Een heftig reanimatieverhaal...

Meer lezen? IC-verpleegkundige Yvonne Herkelmans vertelt in Jan-Willem Start Op wat je zelf kan doen als iemand een hartstilstand krijgt

WILDGROEI

Je hoort Evert en Jeroen iedere maandag tussen 02:00 en 04:00 uur op NPO Radio 2 met WILDGROEI.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie