Programma

De vijf hoogste noteringen van Doe Maar in de NPO Radio 2 Top 2000

  1. Nieuwschevron right
  2. De vijf hoogste noteringen van Doe Maar in de NPO Radio 2 Top 2000

De zanger van een van Nederlands populairste bands is vandaag jarig. Henny Vrienten scoort samen met zijn bandleden al jarenlang goed in de NPO Radio 2 Top 2000; laten we kijken naar de vijf hoogste noteringen.

#473 Sinds 1 Dag Of 2 (32 Jaar)

De hoogste notering van Doe Maar in de Top 2000 is Sinds 1 Dag Of 2 (32 jaar). Het nummer stamt uit 1981 en is de eerste single van de band die in de hitlijsten terechtkwam. Er is nogal wat gedoe om de titel geweest, want volgens Frits Spits zou het nummer geen Sinds 1 Dag Of 2 moeten heten, maar 32 jaar. Tien jaar later, in 1991, kwam Doe Maar met een compromis: Sinds 1 Dag Of 2 (32 jaar). Ook met deze naam belandde het nummer in de hitlijsten.

In 1996 werd er nog een naamswijziging doorgevoerd. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Herman Brood zongen Vrienten en Brood het nummer samen en ging het niet over 32 jaar, maar 50 jaar. Ook deze versie belandde in de hitlijsten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#860 Belle Hélène

Hoewel de tekst van Belle Hélène inmiddels wat scheve blikken kan geven, is het verhaal volgens tekstschrijver Ernst Jansz juist prachtig. In een radiointerview vertelt hij over de ontmoeting met de, op dat moment, zevenjarige Hélène in een busritje na een concert in de Melkweg. "De hele terugweg heeft zij liggen slapen in mijn armen. En op de een of andere manier was dat voor mij zo'n bijzonder gevoel, ik voelde me belangrijk voor iemand. Ik geloof dat we allebei een beetje verliefd op elkaar geworden zijn." Hij verloor haar uit het oog, en soms was ze er weer, en soms hele periodes niet. "In Eindhoven stond ze ineens voor mijn neus, ze was toen zeventien. Staat er ineens zo'n vrouw voor je, in plaats van… maar goed, daar gaat het liedje dus over."

Het nummer werd uitgebracht op hun album Doris Day en andere stukken uit 1982. Belle Hélène wordt pas uitgebracht als single nadat de band in 1984 uit elkaar ging.

#896 De Bom

"Carrière maken, voordat de bom valt. Werken aan mijn toekomst, voordat de bom valt." In De Bom wordt een opsomming van dingen gemaakt om nog te doen voordat de wereld wordt vernietigd door kernwapens. Tekstschrijver en oprichter van de band Ernst Jansz schreeft De Bom in 1982 als reactie op de Koude Oorlog en het voorstel van de Amerikaanse regering om kruisraketten te plaatsen in Nederland. Het nummer wordt daarom ook vaak betiteld als protestlied tegen kernwapens.

De Bom is nooit als single op een album verschenen. Wel stond het zes weken bovenaan alle hitlijsten en ging het zo'n 250.000 keer over de toonbank.

#980 Smoorverliefd

In 1981 brengt Doe Maar Smoorverliefd uit. Het nummer is geschreven en gezongen door Henny Vrienten en er schuilt dan ook een leuke verwijzing in de lyrics. De tekst “Liefde is een vreemde ziekte” is een subtiele hint naar het nummer Love Is A Strange Disease van soloproject Paul Santos van Henny Vrienten, dat hij in de tweede helft van de jaren zeventig oprichtte.

Smoorverliefd is terug te vinden op album Skunk. Het nummer was de tweede single van dat album en daarmee de opvolger van Sinds 1 Dag Of 2. In tegenstelling tot dat nummer heeft Smoorverliefd Top 40 nooit gehaald. Hoorns talent S10 (Stien den Hollander) coverde Smoorverliefd een tijdje terug in De Staat van Stasse. Bekijk hieronder haar vertaling van het nummer.

Video niet beschikbaar

#1124 Is Dit Alles

Als laatste uit de vijf hoogste noteringen vinden we Is Dit Alles op nummer 1124 in de Top 2000. In een interview met het Eindhovens Dagblad vertelt Vrienten dat het nummer over het huwelijk gaat. "Het is een relatieliedje. Na een tijdje bedenk je: 'Zou dit het nou zijn? Ik vind er eigenlijk niet meer zoveel meer aan", aldus de tekstschrijver. Vrienten schreef vooral over onderwerpen die hem bezighielden, maar het ging niet over zijn eigen huwelijk. Het antwoord op de vraag 'Is dit alles' bleef achterwege in het nummer. "Stel dat zij zou zeggen: 'Ja, dit is alles?'. Dan stond ik met mijn mond vol tanden."

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie