Programma

Rob Jetten pleit voor legalisering harddrugs

  1. Nieuwschevron right
  2. Rob Jetten pleit voor legalisering harddrugs

Veel Nederlanders zijn het er over eens: er moet iets veranderen aan het huidige drugsbeleid. Rob Jetten kwam daarom met zijn D66 met het manifest genaamd #ikmaakmedrug.

In het manifest wordt gepleit voor de legalisering van harddrugs en de reactie van partijen als de ChristenUnie en het CDA waren niet mals: "werkelijk onbegrijpelijk", werd het zelfs door een kamerlid van de ChristenUnie genoemd. Een goede reden dus voor Gijs om de fractievoorzitter van D66 eens op te bellen. Kun je straks dan bijvoorbeeld cocaïne kopen op dezelfde plek als waar je nu sigaretten koopt?

"Of dit op dezelfde plek gaat zijn weet ik niet, maar we pleiten er inderdaad voor om in Nederland ook harddrugs op een veilige manier te produceren en te verkopen, zodat je als gebruiker ook weet dat je veilige drugs gebruikt", aldus Jetten. Dit gebeurt volgens Jetten omdat er op dit moment veel te veel drugsgeld omgaat in het criminele circuit.

Criminele circuit

Het is dus de bedoeling om het uit dit criminele circuit te halen, legt Jetten uit: "We hebben eigenlijk al tientallen jaren een war on drugs. Dit heeft alleen maar tot meer criminaliteit en geweld geleid. Dit terwijl gebruikers die af en toe een pilletje willen gebruiken altijd wel een weg vinden om aan drugs te komen. Wij zeggen dus dat je dit beter op een goede gereguleerde manier kunt doen." Op deze manier ben je volgens Jetten ook direct af van de dumpingen in de natuur en weten mensen dat ze op een veilige manier drugs kunnen gebruiken.

War on Drugs

Tóch is het gek dat het allemaal zou makkelijk zou gaan, merkt ook Gijs op: "Cocaïne is gewoon een verslavende harddrug! Dat zou niet zomaar overal verkrijgbaar mogen zijn." Toch is ook hier over nagedacht door D66. "Het moet niet zomaar in de supermarkt in de schappen komen te liggen. Je moet echt per drugssoort bekijken wat het beste en het verstandigst is. We pleiten er daarom voor om een commissie in te stellen die dat gaat onderzoeken", legt de fractievoorzitter uit. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld xtc. Dit zou volgens Jetten prima in Nederland gemaakt kunnen worden: "En dan door een apotheker laten verkopen aan mensen die xtc willen gebruiken."

Debat aanzwengelen

Zoals eerder al benoemd zijn partijen als het CDA en de ChristenUnie het absoluut niet eens met D66. Tóch wil Jetten zijn plan doorzetten. "We hebben al duizenden mensen die via de site het manifest hebben getekend. Ook hebben we de steun van wetenschappers, experts, advocaten, politieagenten. We gaan het debat in de Tweede Kamer aanzwengelen en wat mij betreft gaan we zo snel mogelijk een 'Staatscommissie Drugs' aan het werk zetten."

Benieuwd naar het hele gesprek tussen Gijs en Rob Jetten? Beluister het hieronder:


Rob Jetten schrijft manifest #ikmaakmedrug

Gijs 2.0

Gijs 2.0 met Gijs Staverman hoor je iedere werkdag tussen 12:00 en 14:00.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie