Naar homepage
Programma

Hoe voorspellen bookmakers de uitslag van het songfestival?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe voorspellen bookmakers de uitslag van het songfestival?

Met een flinke voorsprong op zijn mede-Songfestivalkandidaten staat Duncan Laurence met ‘Arcade’ nog steeds aan de top bij de bookmakers. Maar hoe voorspellen bookmakers de uitslag?

Een bookmaker is een (online) gokaanbieder. Deze bookmakers bieden verschillende weddenschappen aan, zo ook voor het Eurovisie Songfestival. De bookmakers houden simpelweg bij welk land het vaakst door de mensen als winnaar wordt gekozen. Dit land komt vervolgens op nummer één bij de bookmakers. Het zijn dus helemaal niet de bookmakers zelf die de uitslag bepalen, maar de mensen die hun voorspelling hebben ingestuurd.

Winkansen

Je kunt op jouw winnaar geld inzetten en als je het goed hebt win je een geldbedrag. Het bedrag wordt bepaald door de odds of quoteringen, oftewel de winkans. Als je met jouw voorspelling gelijk blijkt te hebben ontvang je van bookmakers jouw ingezette bedrag maal de quotering. Hoe hoger de odds, hoe kleiner de kans dat je met die voorspelling gaat winnen, maar hoe meer geld je wint. Hoe lager de odds, hoe lager je geldbedrag, maar hoe groter de kans dat je voorspelling uitkomt. De odds veranderen regelmatig, want liedjes vallen wel of niet in de smaak bij het publiek. Dit wordt allemaal doorgevoerd in de quoteringen.

Tijdig beginnen

Volgens fanatiek songfestivalwedder Mark is de grote truc om veel geld te winnen dat je op tijd inzet. “Als je tijdig zet is nog niet iedereen met het Songfestival bezig en de echte winnaars die staan nog niet zo hoog”, legt hij uit bij De Wild in de Middag. Dit betekent dat de odds op dat moment nog hoog zijn, waardoor het bedrag dat je wint ook hoger is. Het is volgens Mark wel slim om een beetje research te doen. "Het luisteren van alle inzendingen is ook heel belangrijk, zodat je weet dat iemand bijvoorbeeld niet hartstikke vals zingt."

Beluister hieronder het hele interview voor alle tips van Mark:

Waar moet je op letten?

Als je ook een wedje wilt wagen voor het Songfestival is het goed om een aantal dingen in je achterhoofd te houden. Verschillende wedkantoren laten weten dat het goed is om te kijken naar het soort optreden. Is het visueel aantrekkelijk en is het uniek genoeg? Ook speelt het uiterlijk van de kandidaten mee en de heisa rondom een bepaalde deelnemer. Ook geven wedkantoren aan dat het handig is om rekening te houden met de politiek van het Songfestival. Buurlanden of landen die politiek gelijkgestemd zijn geven elkaar vaak meer punten.

Hoe vaak klopt het?

"In de afgelopen twaalf jaar hebben de bookmakers het zeven keer goed gehad", laat popjournalist Stefan Raadgever weten bij Jan-Willem Start Op. Ze zitten er dus ook weleens naast. Maar wanneer de winnaar niet juist voorspeld is, hebben ze het vaak niet helemaal mis. In de meeste gevallen scheelt het maar één of twee plekken. Statistisch gezien is er dus best een grote kans dat Duncan dit jaar voor Nederland hoog eindigt. “Het lijkt me gewoon zeker dat hij de finale gaat halen”, vertelt Raadgever. “Top tien lijkt mij eigenlijk ook bijna onmogelijk dat hij die misloopt. Ik denk dat je wel naar de top vijf moet gaan kijken.”

Luister hier het hele interview met Stefan Raadgever:

Volg alles over het Eurovisie Songfestival 2019 op onze speciale Songfestival pagina.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie