Programma

Scheelt Black Friday ons geld of worden we in de maling genomen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Scheelt Black Friday ons geld of worden we in de maling genomen?

Wouter vraagt zich af hoe het nou precies zit met Black Friday, dus belt hij met Marlou Visser, financieel journalist van De Telegraaf.

Black Friday staat om het hoekje, dé dag met gigantische kortingen. Naar aanloop van Black Friday worden er veel valse webshops opgezet door oplichters. Het is daarom altijd goed om van tevoren te checken of je met een betrouwbare site te maken hebt. "Als je er nog nooit eerder iets hebt gekocht is het altijd slim om gewoon even te googelen. Google naar ervaringen en naar klachten", legt Visser uit. Twijfel je nog steeds, dan kun je altijd controleren of het KVK-nummer echt is op de site van de Kamer van Koophandel. "Op de website van de politie wordt ook gewaarschuwd voor heel veel malafide webshops, dus dat even controleren is ook altijd slim", aldus Visser.

Veel aanbiedingen

Kan het geld schelen of worden we in de maling genomen? "Over het algemeen bespaar je geen geld door geld uit te geven", laat Visser weten. Maar mocht je nou echt iets nodig hebben, dan is het wachten op Black Friday de moeite waard. Veel modewinkels komen met hoge kortingen op de collectie. "Dat is natuurlijk wel goedkoper dan dat het twee weken geleden was. Als je het toen niet had gekocht, maar even had gewacht ben je wel goedkoper uit." Maar niet alleen op kleding gelden flinke kortingen. "De consumentenbond houdt het allemaal bij. Ze zeggen dat vooral op audioapparatuur hele goede deals zijn op vrijdag", zegt Visser.

Laat je niet opjagen

De advertenties van Black Friday vliegen je de afgelopen weken op sociale media al om de oren. Met pop-ups als 'Er zijn nog meer drie stuks op voorraad' en 'Deze aanbieding geldt nog maar 28 minuten' wordt je zelfs tijdens het online shoppen geprikkeld om zo snel mogelijk dat leuke jurkje of die nieuwe koptelefoon af te rekenen. Maar volgens Visser doen winkels dit enkel en alleen om je op te jagen: "Meestal heb je echt wel even de tijd om een beetje onderzoek te doen en dat voorkomt dat je echt spijt krijgt van je aankoop. Laat je niet opjagen dus."

Maar hoe kunnen bedrijven het zich permitteren zulke hoge kortingen te geven? Je hoort het antwoord hieronder:

Wout2day

Je hoort Wout2day iedere maandag tot en met donderdag tussen 18:00 en 20:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie