Programma
BNNVARA

Ziekenhuispersoneel stelt ultimatum: 'We willen fatsoenlijke vergoeding'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ziekenhuispersoneel stelt ultimatum: 'We willen fatsoenlijke vergoeding'

Het personeel van ziekenhuizen heeft een ultimatum gesteld aan de NVZ, waarin onder andere een loonsverhoging geëist wordt. Stella Salden van NU'91 legt bij Jan-Willem Start Op uit waarom het zorgpersoneel dreigt het werk neer te leggen.

Dinsdagochtend werd bekend dat het personeel van meer dan vijftig ziekenhuizen het werk neerlegt wanneer de NVZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, niet met hun looneisen akkoord gaat. Stella Salden, voorzitter van beroepsorganisatie voor zorgpersoneel NU'91, legt bij Jan-Willem Start Op uit wat er geëist wordt, en wat de consequenties zullen zijn wanneer de NVZ niet akkoord gaat.

"Wij willen een loonsverhoging van 10 procent voor één jaar", legt Salden uit. "Daarnaast vinden we het belangrijk dat er fatsoenlijke reiskosten komen, geen 8 cent per kilometer." Dat eisenpakket is neergelegd bij de NVZ, die tot dinsdagochtend om 12 uur heeft om te akkoord te gaan, vervolgt Salden.

Staking

"Tot nog toe hebben we niks gehoord", zegt de NU'91-voorzitter. "Mijn eerste hoop is natuurlijk dat er gezegd wordt dat de NVZ het met ons eens is, maar als dat er niet van komt, worden er acties voorbereid." Volgens Salden is er een enorme in de ziekenhuizen om aan hun acties mee te werken.

Wanneer er niet aan de eisen wordt voldaan, legt het personeel van meer dan vijftig ziekenhuizen een dag het werk neer, met uitzondering van de acute zorg. "Dat is natuurlijk geen wenselijke situatie, dat hebben we allemaal liever niet", laat Salden weten. "Dat legt ook weer eens extra druk op het zorgpersoneel. Dus daarom hoop ik dat de NVZ het juiste besluit neemt."

Bekijk het volledige gesprek hieronder:

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie