Programma

'It Must Have Been Love' was oorspronkelijk een kerstnummer

  1. Nieuwschevron right
  2. 'It Must Have Been Love' was oorspronkelijk een kerstnummer

Met 'Listen To Your Heart' had Roxette een enorme hit te pakken. Daarna bracht het duo in 1990 'It Must Have Been Love' uit, de soundtrack van Pretty Woman. Het nummer was echter 4 jaar voor de film ook al uitgebracht als kerstnummer.

'It Must Have Been Love' werd in 1990 uiteindelijk één van de grootste hits van Roxette, maar stond al als kerstnummer op het debuutalbum Pearls of Passion uit 1986. In die tijd zochten Marie Fredriksson en Per Gessle naar 'een intelligente kersthit'. Het nummer sloeg toen niet direct aan.

Soundtrack

In 1990 werd Roxette gevraagd om een soundtrack aan te leveren voor de Amerikaanse film Pretty Woman. Het duo wilde hier maar al te graag aan meewerken. Het enige probleem; er was geen tijd om een nieuw nummer op te nemen. Toen Roxette gevraagd werd, waren ze namelijk op tournee. De keus viel daarom al snel op een bestaand nummer. De kerstverwijzingen werden uit het nummer gehaald en zo werd de soundtrack voor Pretty Woman geboren.

Richard Gere en Julia Roberts

Het nummer lijkt perfect te passen in de afscheidsscène tussen Richard Gere die als zakenman verliefd werd op de verleidelijke prostituee, gespeeld door Julia Roberts. Toch had het nummer oorspronkelijk een hele andere betekenis.

Zelfs de titel was eerst anders, namelijk: 'It Must Have Been Love (Christmas for the Broken Hearted)'. In 1987 wist het nummer het tot een vierde plek op de Zweedse hitlijsten te schoppen. Buiten Zweden was het nummer minder bekend. Op het moment van de vraag van de regisseur had de band al wél een wereldhit met 'Listen to Your Heart'.

'Alles gaat om mijn liedje draaien'

Roxette stuurde de bewerkte versie van 'It Must Have Been Love' op naar regisseur Gary Marshall. Een aantal van deze aanpassingen aan het nummer waren bijvoorbeeld dat 'It's a cold Christmas day' werd aangepast naar 'winter's day'. Ook werden er kerstgeluiden uit de intro en outro gehaald.

De regisseur werd direct verliefd op deze versie en benoemde het nummer tot soundtrack. Per Gessle vertelde zelfs aan Billboard dat de regisseur de film had aangepast zodat het nummer naadloos op het script zou aansluiten. "Alles gaat om mijn liedje draaien", zei hij hierover.

Dankzij de film werd het nummer een enorme hit en hij zou wereldwijd in de top van de hitlijsten terechtkomen. "Niemand had verwacht dat de film zo'n succes zou worden. Voor ons was dit vanzelfsprekend alsof we de jackpot hadden gewonnen", vertelde Gessle in een interview met Songwriter Universe in 2018.

Zangeres Marie Fredriksson overleed in de ochtend van 9 december 2019 op 61-jarige leeftijd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

TOP 2000

De volledige Top 2000 wordt op vrijdag 20 december bekendgemaakt. De uitzending van de lijst begint woensdag 25 december om 08.00 uur vanuit het Top 2000 Café in Hilversum. Nederland heeft gestemd! Kijk vanaf 12 december op staatieindetop2000.nl of jouw favorieten in de lijst staan.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie