Programma

Nog nooit eerder vertoonde beelden van Aretha Franklin in nieuwe film

  1. Nieuwschevron right
  2. Nog nooit eerder vertoonde beelden van Aretha Franklin in nieuwe film

Het verhaal achter Aretha Franklin's gospel album Amazing Grace komt naar het witte doek. De gelijknamige film laat nog nooit eerder vertoonde beelden zien van de The Queen of Soul.

Het livealbum Amazing Grace komt uit in 1972 en is een razend groot succes. Tot op de dag van vandaag is dit het bestverkochte gospel album ooit.

Verloren beelden

Amazing Grace wordt in twee dagen tijd volledig in de kerk opgenomen. Alle opnamesessies worden gefilmd door Sydney Pollack om later te verwerken in een documentaire. Het productieteam vergat echter een belangrijk onderdeel om audio en video met elkaar te kunnen synchroniseren. Hierdoor zijn alle beelden onbruikbaar en blijven ze voor vijftig jaar ongebruikt. "Hij spendeerde drie maanden aan het bekijken van beelden, waarvan hij uiteindelijk maar 12% kon synchroniseren", vertelt de huidige producer van de film, Alan Elliot, aan ABC News.

Rechtszaak

Dankzij Alan Elliot is de film toch doorgegaan. Nieuwe technologieën maken het mogelijk om de beelden weer te synchroniseren met het geluid. Dit verloopt alleen niet zonder tegenslagen. Om de rechten van de film te bemachtigen, verpandt Elliot zijn huis. Net wanneer de film klaar is, staat de volgende tegenslag te wachten. Tot zijn verbazing spant Aretha Franklin in 2015 een rechtszaak aan tegen Elliot. "Ik had geen idee waarom Aretha mij aanklaagde", vertelt Elliot tegen ABC News. "Ze zei dat ze de film geweldig vond. Daarom was het nog moeilijker om te begrijpen." Wanneer de Queen of Soul in 2018 overlijdt, vraagt haar familie aan Elliot of ze de film mogen zien. Ze waren razend enthousiast en wilden maar al te graag dat de film door zou gaan.

Henk van Steeg heeft de film al gezien en neemt je mee in het verhaal tijdens Thank God It's Sunday. Luister hier het hele fragment terug:

De nieuwe film van Aretha Franklin film; Amazing Grace, alles wat je moet weten.

Spot jij Mick Jagger?

In de trailer van Amazing Grace is een grote kerkgemeenschap te zien. Ze zijn allemaal bij elkaar gekomen om de zangkunsten van Aretha te bewonderen. Als je goed kijkt, kom je ook nog eens een bekende tegen in het publiek. Spot jij Mick Jagger?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

THANK GOD IT'S SUNDAY

Je hoort Thank God It's Friday met Henk van Steeg elke zondag tussen 20:00 en 22:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie