Programma
BNNVARA

Bierbrouwers bieden petitie tegen accijnsverhoging aan: 'Kan desastreus uitpakken'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Bierbrouwers bieden petitie tegen accijnsverhoging aan: 'Kan desastreus uitpakken'

Paniek in de bierwereld. Het kabinet is namelijk van plan om per 1 januari de accijnzen op bier te verhogen. Maar de Nederlandse Brouwers, dat is de organisatie achter de brouwers, laten het er niet bij zitten en zijn een petitie gestart om de accijnsverhoging tegen te houden.

Bierbrouwer Martijn Disseldorp, een van de initiatiefnemers van de petitie, biedt vandaag in Den Haag de ruim 80.000 handtekeningen aan. De brouwer legt uit dat de kabinetsplannen eigenlijk een dubbele verhoging inhouden. "We hebben in principe al te maken met een nieuw systeem. Dat is eigenlijk al een soort verkapte verhoging. En dan komt de nieuwe verhoging daar nog overheen. Dat kan dus bij sommige bieren gewoon resulteren in 50 procent verhoging van de bierbelasting. Dus daar zijn we natuurlijk volledig op tegen", zegt hij. "De verhoging kan gewoon desastreus uitpakken voor onze sector."

Doel op andere manier behalen

Het alcoholpercentage bepaalt hoeveel accijns er per versnapering bovenop komt. Het kabinet wil op die manier het gebruik van alcohol ontmoedigen bij de jeugd, al speelt het gat in de begroting natuurlijk ook een rol. Voor het ontmoedigen van alcoholgebruik is wat te zeggen, vindt ook Disseldorp. De brouwer benadrukt dan ook dat de Nederlandse Brouwers door middel van campagnes en de focus op alcoholvrij bier datzelfde doel probeert te bereiken. "Ik denk dat wij als Nederlandse brouwers daar al veel energie in steken op andere manieren. We volgen ook de afspraken die we ooit hebben gemaakt met de overheid" - Nederlandse Brouwers heeft samen met het kabinet, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven het Nationaal Preventieakkoord ondertekend – "dus daar zijn we gewoon goed mee bezig."

Hoe Den Haag gaat reageren op de petitie is nu de vraag. "Ik hoop heel positief", zegt Disseldorp. "En dat we gaan zien dat we eigenlijk heel trots mogen zijn op onze de Nederlandse biercultuur. We hebben natuurlijk prachtige brouwerijen zoals de onze die wat kleiner zijn, maar ook gewoon hele mooie internationale merken die al jaren meegaan."

Het hele gesprek met Martijn Disseldorp luister je hieronder:

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem Start Op! iedere werkdag van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie