Programma

Kunnen we deze zomer veilig kamperen in Nederland?

  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen we deze zomer veilig kamperen in Nederland?

Over zes weken begint in het Noorden van het land alweer de zomervakantie, maar wat komt er dit jaar van zo'n vakantie terecht? Is het bijvoorbeeld wel veilig om je tentje uit te gooien op een camping?

Gijs belt met Jaap van der Linden, directeur kamperen bij de ANWB. Hij vertelt dat ze vanuit de ANWB bezig zijn met een keurmerk voor coronaproof campings. "Het is een label waarin wij aangeven of een camping voldoet aan de richtlijnen van de RIVM. Dat idee bedachten wij na heel veel telefoontjes van mensen die zich afvroegen of het dit jaar veilig is om te kamperen. Dat was voor ons de reden om bij campings te checken of ze inderdaad bezig zijn met aanpassingen", vertelt Jaap. Dit houdt in dat er maatregelen zijn getroffen om de anderhalve meter te garanderen en dat voornamelijk hygiëne-omstandigheden zijn aangepast. "Dat betekent onder andere een intensievere schoonmaak", legt Jaap uit.

Recreatief

Op het moment dat de horeca opengaat, gelden ook op campings de reguliere voorwaarden van de landelijke horecaopenstelling. Op het gebied van sanitaire voorzieningen ligt de verantwoordelijkheid zowel bij de camping als de kampeerder. Dat betekent dat je ook zelf rekening moet houden met andermans hygiëne. "Wat we onder andere zien is dat campings nummers toedienen, zodat kampeerplekken hun eigen sanitaire voorzieningen hebben", vertelt Jaap. Bij zwembaden geldt net als bij alle andere recreatieve faciliteiten, dat er slechts een beperkt aantal mensen gebruik van kan maken.

Kunnen de campings alle druk en het aantal bezoekers wel aan? Beluister het hele interview hieronder terug:

Gijs 2.0

Je hoort Gijs iedere werkdag tussen 12:00 en 14:00 uur met Gijs 2.0 op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie