Programma

Jan-Willem en Jeroen blikken terug op zes bijzondere radiomomenten

  1. Nieuwschevron right
  2. Jan-Willem en Jeroen blikken terug op zes bijzondere radiomomenten

Jan-Willem Start Op is genomineerd voor de Gouden RadioRing. Een mooi moment om eens samen met Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte terug te blikken op hun favoriete momenten uit de show.

Maar eerst dit: Vind jij Jan-Willem en Jeroen net zo leuk als wij? Dan kan je nog tot donderdag 28 januari 20.30 uur op ze stemmen via www.radioring.nl. Bedankt namens de mannen!

En dan nu de hoogtepunten:

1. Mooie woorden van Marcel Veenendaal

"Dit zal me altijd bijblijven", vertelt Jan-Willem over het optreden dat DI-RECT gaf tijdens de NPO Radio 2 Collecte Drive-In voor KWF. De band speelde het mini-concert speciaal voor Linde: een vrolijke, sterke vrouw die klap op klap had gekregen en óók nog eens te horen kreeg dat ze borstkanker heeft.

Tijdens het optreden greep het verhaal zanger Marcel Veenendaal ineens zo aan, dat hij even niet uit zijn woorden kwam. "Afgelopen jaar alleen al waren er zoveel mooie en ontroerende momenten met luisteraars en artiesten", vertelt Jan-Willem. "Laatst nog", reageert Jeroen, "dat een luisteraar zo geraakt en gefrustreerd was door de corona-rellen dat ze helemaal emotioneel werd. Ik vind het een compliment dat mensen zich blijkbaar zo thuisvoelen bij ons dat ze hun gevoel toelaten."

2. Een bijzonder verzoekje

"Dit was weer zo'n bijzonder moment", herinnert Jan-Willem zich. Op 29 mei kwam er een speciaal verzoek binnen in de NPO Radio 2 app. Rosalie overleed op 48-jarige leeftijd aan borstkanker en was groot fan van Radio 2. Ze wilde graag nog één keer een plaatje aanvragen. Daarom stuurde goede vriend Rene op de dag van haar crematie haar muzikale wens door: Don't You (Forget About Me) van Simple Minds. "Een prachtig voorbeeld van hoe radio kan raken en verbinden", vertelt Jeroen. En dat verbinden is precies waar de mannen de deuren elke ochtend wagenwijd voor openzetten. "We werden overspoeld met reacties. Je bent nooit alleen, er is altijd ruimte om je verhaal te delen", aldus Jeroen.

Toen de stemlijsten voor de Top 2000 binnenkwamen, bleek dat veel stemmers in hun motivatie verwezen naar het verhaal van Rosalie.

3. Twee kinderen in een Rolling Stones snoepwinkel

"Dit was om allerlei redenen een te gekke ochtend", vertelt Jeroen. Jan-Willem en hij maakten in november 2020 hun ochtendshow live vanuit het Groninger Museum, waar The Rolling Stones-tentoonstelling een dag later de deuren zou openen. De twee waren in uitgelaten stemming. Natuurlijk omdat ze gek zijn op The Rolling Stones, maar ook omdat ze deze ervaring mochten delen met een groepje luistervrienden. "We waren net twee kinderen in een snoepwinkel", lacht Jan-Willem. "Ik kon het niet laten om aan de kostuums te ruiken", biecht Jeroen op. "Geur is voor mij altijd heel belangrijk en bovendien de enige dimensie die je nooit meekrijgt. Jaggers outfit bij Sympathy For The Devil rook echter vooral naar stomerij."

4. Toetjetoeterconcert

Jeroen moet meteen glimlachen als hij terugdenkt aan het toeterconcert tijdens de NPO Radio 2 Collecte Drive-in voor KWF. Vanwege de welbekende coronamaatregelen stofden Jan-Willem en Jeroen een oud item van NPO Radio 2-collega Jeroen van Inkel af en werd er na de drive-in concerten lustig op los getoetjetoeterd. En dat alles onder de bezielende leiding van dirigent Jeroen Kijk in de Vegte. "Het was zo'n succes dat het - op last van de gemeente - meteen de laatste keer was", lacht Jeroen.

5. Eerbetoon aan Jimi Hendrix

Op de vijftigste sterfdag van Jimi Hendrix eerde de Jimi Hendrix Tribute Band de gitaarheld in Jan-Willem Start Op. "Wat een mooie verhalen die ochtend. En dat Ed Struijlaart dan ook nog eventjes Little Wing nailt!", vertelt Jan-Willem enthousiast. Jeroen kijkt er precies zo op terug: "Dit had zo alles in zich wat ons programma ons programma maakt. De liefde voor muziek, de nieuwsgierigheid naar de verhalen erachter en het plezier in het delen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

6. Verrassingsoptredens De Coronas

"Als jij niet naar de muziek kan, brengen we de muziek naar jou", legt Jan-Willem het programma-motto tijdens de intelligente lockdown uit. Tijdens de eerste lockdown stuurden hij en Jeroen daarom De Coronas op pad. Luisteraars konden hun vrienden, familie en liefdes opgeven voor een ultieme live-verrassing. Dat zorgde voor feest en tranen.

Ben jij ook fan van Jan-Willem Start op? Dan kan je nog tot donderdag 28 januari 20.30 uur op ze stemmen via www.radioring.nl.

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie