Programma

Jasmijn (16) schreef een boek over WOII: 'Veel mensen weten niet meer wat het is'

foto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Jasmijn (16) schreef een boek over WOII: 'Veel mensen weten niet meer wat het is'

16 jaar is ze pas, maar Jasmijn van Hoek heeft haar eerste boek al uitgebracht. En niet zomaar een boek: Het Doosje Vol Geheimen volgt het spannende verhaal van twee 14-jarige meisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Jasmijn uit Vught zit in 2020 in de tweede klas, als in Nederland 75 jaar bevrijding wordt gevierd. "In de krant kregen we een oproep om mee te doen aan een project om de bevrijding te vieren ik dacht: ik doe daar wel aan mee", vertelt de jonge auteur.

Op locatie hoort ze dat ze iemand mag interviewen die de oorlog nog heeft meegemaakt. Vanuit haar kerk kent Jasmijn een vrouw bij wie tijdens de Tweede Wereldoorlog een joods jongetje zat ondergedoken. "En zij heeft eigenlijk haar verhaal gedaan", legt Jasmijn uit. "Ik heb niet per se mijn verhaal gebaseerd op verhaal, maar door haar verhaal dacht ik wel: ja, ik wil eigenlijk wel een boek schrijven over de oorlog."

Het Doosje Vol Geheimen

Vorig jaar december is het dan zo ver, de eerste exemplaren vliegen over de toonbank. Het Doosje Vol Geheimen vertelt het verhaal van de 14-jarige Saar, die terug in de tijd reist en middenin de Tweede Wereldoorlog belandt. Daar ontmoet zij haar Joodse leeftijdsgenootje Johanna, wiens ouders zijn opgepakt en op transport zijn gezet.

"Johanna was niet thuis toen het gebeurde, maar ze wil eigenlijk haar ouders gaan zoeken", vertelt Jasmijn. "En Saar weet natuurlijk eigenlijk dat het helemaal niet kan, want die weet van alle gebeurtenissen. Maar ze gaat toch Johanna helpen. Samen gaan zij op pad en er gebeuren natuurlijk allemaal dingen, anders is het boek afgelopen", grapt ze.

Belangrijke boodschap

De kersverse auteur vindt het niet alleen leuk om te schrijven, het vertellen over gebeurtenissen in de jaren '40 vindt ze heel belangrijk. "Heel veel mensen weten niet meer wat het is, of ze zeggen: 'Nee, dat klopt niet'", vertelt ze. Ondanks dat het boek is gericht aan 8 tot 12-jarigen, is het boek dan ook voor iedereen. "Ik heb het ook aan mensen verkocht die eigenlijk al volwassen zijn. En je leest het zo uit. Het is niet heel dik."

Of we in de toekomst meer boeken van haar kunnen verwachten, is nog de vraag. "Ik ben aan het schrijven. Ik denk niet dat het echt zo goed uitkomt, maar ik blijf wel verder schrijven."

Jasmijn(16) schreef een boek zodat kinderen Tweede Wereldoorlog niet vergeten

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Iedere werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur hoor je op NPO Radio 2 Jan-Willem Start Op.

Ster advertentie
Ster advertentie