Programma

Nieuw karakter Sesamstraat heeft autisme

  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw karakter Sesamstraat heeft autisme

Julia heeft autisme en is nieuw in de Amerikaanse versie van Sesamstraat.

Julia

Omdat het aantal kinderen bij wie autisme wordt vastgesteld groeit, hebben de makers van de Amerikaanse Sesamstraat besloten Julia een vaste rol in het ruim 50 jaar oude kinderprogramma te geven.

Autisme

Het is best lastig om een ‘autistisch’ karakter goed inhoud te geven, zeggen de makers. Er zijn veel vormen van autisme of zoals een gezegde luidt: wie één iemand met autisme heeft ontmoet, heeft één iemand met autisme ontmoet.

Harde geluiden

Uiteindelijk heeft Julia in overleg met specialisten een aantal kenmerken meegekregen die vrij algemeen voorkomen bij mensen met autisme. Zo houdt ze niet van harde geluiden en vieze handen, maar schildert ze graag met een kwastje. Ook heeft ze haar dat zonder speldjes gedragen kan worden, want ook met speldjes heeft ze niet zoveel.

Poppenspeelster

Stacey, de poppenslpeelster die Julia tot leven brengt, heeft zelf een autistische zoon. Ze zegt het erg belangrijk te vinden dat ‘onze kinderen belangrijk genoeg gevonden worden voor een plaatsje in Sesamstraat.’

Nederland

In Nederland komt voorlopig geen Julia in Sesamstraat wonen, aldus een NTR-woordvoerder: "Zo lang Sesamstraat bestaat zijn kinderen met een beperking onderdeel van ons programma, bijvoorbeeld in de reportages of tijdens het voorlezen. Er zijn geen plannen om julia naar Nederland te halen."

Ster advertentie
Ster advertentie