Programma

Diederik Gommers: 'We moeten voor de zomer klaar kunnen zijn met vaccineren'

  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Gommers: 'We moeten voor de zomer klaar kunnen zijn met vaccineren'

Het eerste vaccin tegen COVID-19 is, onder voorwaarden, goedgekeurd. Ruud belt met Diederik Gommers over het vaccin.

Diederik Gommers legt uit wat de volgende stap wordt: "Dat we eerst de risicogroep, ziekenhuismedewerkers en zorgmedewerkers zo snel mogelijk kunnen vaccineren, zodat de belasting voor de ziekenhuizen minder wordt." Ook verpleeghuizen en de thuiszorg krijgen eerder de vaccinatie.

Hoelang?

Maar hoelang duurt het voordat we allemaal gevaccineerd zijn? Journalist Kees van der Spek is tafelheer bij De Wild In De Middag en doet een snelle rekensom: "Er zijn dertienduizend huisartsen in Nederland. Als iedere huisarts nou eens dertien patiënten per dag vaccineert, dan ben je in vier maanden klaar. Dat valt wel mee, toch?" Daar stemt Gommers mee in. "Het vaccineren is niet iets moeilijks. Je bovenarm vrijmaken, een beetje met alcohol ontsmetten en een klein prikje erin. Ik ben het met je eens dat het zo snel mogelijk moet en dat het best wel te organiseren is", vertelt Gommers. "We hebben volgens mij ruim vijftig miljoen dosissen besteld, dus als alles geleverd zou worden en elk vaccin doet wat het moet doen, dan moeten we daar ruim voor de zomer mee klaar kunnen zijn."

Britse mutatie

Recentelijk zijn alle grenzen naar Engeland gesloten vanwege het gemuteerde virus dat daar is vastgesteld. Kees vraagt zich af of de Britse mutatie al in Nederland is en of dat de reden is dat de besmettingen in Nederland zo oplopen. Gommers legt uit dat de Britten vaker de samenstelling van het virus onderzoeken, terwijl het in Nederland steekproefsgewijs gaat. "Uit onze steekproef kwam naar voren dat er één iemand in begin december dezelfde samenstelling van dat virus heeft. Tot nu toe hebben wij geen aanwijzingen dat wij dat virus hier hebben, maar het blijven steekproeven", aldus Gommers.

Geen gastheer

Vaccineren is volgens Gommers hoe dan ook belangrijk. "Als we ons allemaal zouden vaccineren, dan is er geen gastheer meer voor dat virus, dus dan gaat het verdwijnen. Zolang niet iedereen zich laat vaccineren heeft het virus nog steeds een kans om te overleven", legt Gommers uit.

Kees baart zich ook zorgen over het grote aantal zorgmedewerkers dat zich niet wil laten vaccineren. Benieuwd wat Gommers daarover te vertellen heeft? Bekijk het hele fragment:

Video niet beschikbaar

De Wild In De Middag

Je hoort De Wild In De Middag iedere werkdag tussen 16:00 en 18:00 uur op NPO Radio 2.

Luister de NPO Radio 2 Top 2000

De beste, leukste en mooiste liedjes ooit hoor je van 25 t/m 31 december in de Top 2000! Je volgt de lijst der lijsten via radio, tv en online. Bekijk de lijst van dit jaar.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie