Programma

Hoogleraar Ronald Meester kritisch op rekenmodellen en coronabeleid

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar Ronald Meester kritisch op rekenmodellen en coronabeleid

In de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met hoogleraar waarschijnlijkheidsrekenen Ronald Meester. Hij zet zijn vraagtekens bij het coronabeleid.

Zwagerman en Van Velthuysen willen weten hoe betrouwbaar de voorspellingen en cijfers uit het afgelopen jaar zijn. En hoe reëel is het dat maatregelen gebaseerd worden op al die wetenschappelijke studies? In de podcast Op z’n Kop! spreken Zwagerman & Van Velthuysen er deze week over met hoogleraar waarschijnlijkheidsrekenen Ronald Meester. Volgens hem nemen de rekenmodellen van het RIVM extreme onzekerheid met zich mee en is het een hachelijke zaak om hier beleid op te baseren.

Kansrekening

Ronald Meester is als hoogleraar verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Met zijn wiskundige kennis op het gebied van kansrekening kent hij het werk van de ‘modellenmakers’ uit De Bilt als geen ander. Eerder dit jaar liet hij zich in een opiniestuk op LinkedIn al kritisch uit over de rekenmodellen achter het coronabeleid. Zwagerman & Van Velthuysen zijn een en al oor. Wat vindt Meester van de maatregelen?

Meester: “In het begin overkwam ons iets wat we niet kenden en waarvan mensen erg schrokken. We kennen allemaal nog de beelden uit Bergamo. Ik begrijp dat er iets moest gebeuren, maar in de loop van de tijd zijn we steeds meer te weten gekomen over de daadwerkelijke risico’s, wisten we meer over het effect of juist het geen effect hebben van maatregelen. Ik denk dat op dat punt de overheid wel een paar vreemde beslissingen heeft genomen.”

Volgens Meester leunt de overheid te veel op de wetenschap bij het bepalen van haar beleid. “In het begin zei Rutte ‘we gaan de wetenschap volgen’, dat vond ik begrijpelijk, maar daaronder ligt het stuk levensbeschouwing. Dan kom je bij de vraag uit wat we nou van die wetenschap kunnen verwachten en wat niet? Ik denk dat Mark Rutte, het RIVM en de meeste mensen in de samenleving te veel verwachten van die wetenschap.”

Beluister de aflevering hieronder:

#31 - OP Z'N KOP! Met hoogleraar Ronald Meester - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

​Foto: PowNed

Ster advertentie
Ster advertentie