Programma

Ronald over het nummer 'Transseksueel': 'Het was een hele erge rel in die tijd'

  1. Nieuwschevron right
  2. Ronald over het nummer 'Transseksueel': 'Het was een hele erge rel in die tijd'

In aflevering vier van Weird Hit Wonder praat Atze de Vrieze met volkszanger Ronald Engel over onder meer zijn nummer 'Transseksueel' uit 1993.

Wie in 1993 midden op het Rembrandtplein ging zitten, hoorde uit elke kroeg hetzelfde lied: 'Transseksueel' van Ronald Engel. Al decennialang worden in Amsterdamse kroegen schuine liedjes gezongen. Maar deze keer ging heel Nederland voor de bijl voor een plat volksnummertje. "Ronald Engel had nog nooit meegemaakt dat het zo'n hit werd", vertelt De Vrieze.

'Ik ben helemaal geen tekstschrijver'

In een nieuwe aflevering van Weird Hit Wonder vertelt de volkszanger dat zijn vriend Hans Holleeder de grote inspiratie was achter het nummer. Holleeder (geen familie van) was straalbezopen en vertelde op een avond aan Ronald dat hij naar de club iT was geweest in Amsterdam. "Hij zei: 'Ik kom uit iT en er waren allemaal transseksuelen en ze werken allemaal in bordelen'. Ik dacht: 'Dat rijmt lekker'", vertelt Engel. "Ik begon dezelfde avond in een polonaise een paar zinnen te zingen. Ik had zomaar uit het niks iets verzonnen en de volgende dag op de Lindengracht zong iedereen dit liedje", vertelt hij. De volkszanger weet het nummer uiteindelijk af te maken. "Ik ben helemaal geen tekstschrijver, maar het kwam als water uit de kraan."

Bedreiging

Het nummer werd een hit, maar kreeg ook veel kritiek. Engel werd zelfs bedreigd en heeft een kogelvrij vest moeten dragen tijdens een optreden. Het nummer werd behalve op Veronica door elke andere omroep geboycot. "Aan de ene kant kon ik het ook begrijpen, want de mensen hadden het ook zwaar. Aan de andere kant zongen ze over van alles en nog wat en ik dacht ook: 'Waarom maken ze zich er zo druk om'. Het was een hele erge rel in die tijd."

Ronald zingt het nummer niet graag meer, maar waarom niet? Je hoort het hieronder:

#4 - Ronald - Transseksueel - Weird Hit Wonder

De podcast is te beluisteren op alle bekende podcastplatformen en in de gratis NPO Radio 2 app.

Weird Hit Wonder

In de podcast vertelt Atze de Vrieze de vrolijke verhalen achter bijzondere hits. Hij neemt je in vijf afleveringen mee langs 'Mooi Man' van Mannenkoor Karrespoor, 'Transseksueel' van Ronald, 'One Day Fly' van de Kopspijkers-cabaretiers en 'Alles Naar De Klote' van Euromasters. In de eerste aflevering hoor je het verhaal achter jaren negentig-hit 'Meisje (Zo Lelijk Als De Nacht') van DJ Madman.

Foto omslag: screenshot cover

Ster advertentie
Ster advertentie