Programma

KWF: 'Koop ieder jaar nieuwe zonnebrandcrème'

  1. Nieuwschevron right
  2. KWF: 'Koop ieder jaar nieuwe zonnebrandcrème'

Heb je nog oude zonnebrandcrème in de kast liggen omdat je vorig jaar niet op vakantie bent geweest? Gebruik deze dan liever niet, zo waarschuwt het KWF.

Begin vorige week waren de temperaturen aangenaam en de terrassen gingen ook nog eens open. Voor veel mensen het perfecte moment om wat zonlicht te pakken. Met een bruin kleurtje rondlopen is voor velen een schoonheidsideaal, maar dat is eigenlijk helemaal niet goed. Zeventigduizend mensen krijgen jaarlijks de diagnose huidkanker, de meest voorkomende vorm van kanker, aldus Mischa Stubenitsky van het KWF. Jeroen van Inkel belt met hem in Rinkeldekinkel.

Elke twee uur insmeren

“Laten we vooral blij zijn dat de zon alweer schijnt”, zegt Stubenitsky. “We komen uit de donkere maanden, dus een half uurtje in de tuin kan prima, maar zorg dat je niet verbrandt.” Ga je een hele dag naar buiten, zorg dan dat je jezelf of je kinderen iedere twee uur insmeert en probeer te sterke zon te vermijden. “De zon is op zijn sterkst tussen 12.00 en 14.00 uur ’s middags, dus zoek de schaduw op en ga niet vol in de zon zitten.”

Vervang oude zonnebrandcrème

Jeroen heeft nog wat zonnebrandcrème uit 2019 liggen, maar kan hij die nog wel gebruiken? Het KWF raadt aan van niet. “De beschermfactor neemt af, dus koop elk jaar een nieuw potje”, adviseert Stubenitsky. “Het merk maakt niet uit; het kan een huismerk zijn of een duur exclusief merk. Iets met factor 30 geeft even goede bescherming.”

Voorjaarszon extra gevaarlijk

Vooral in het voorjaar moet je oppassen met verbranden, stelt de woordvoerder van het KWF. “Onze huid is niet meer gewend aan veel zon, dus je kunt dat het beste een beetje opbouwen door niet de hele dag vol in de zon te zitten. Je ziet dat als we aan het eind van de zomer wat bruiner zijn we meer kunnen hebben, maar ook dan kun je nog steeds verbranden natuurlijk.”

De hamvraag: is licht van een zonnebank gevaarlijker dan natuurlijk zonlicht?

Video niet beschikbaar

Rinkeldekinkel

Je hoort Rinkeldekinkel elke zaterdag en zondag van 07.00 tot 10.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie