Programma

Hoe kom je van jeuk af?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kom je van jeuk af?

Heel Holland krabt inmiddels. Is het niet van de eikenprocessierups, dan wel van de mug. Wat kun je tegen jeuk doen? Gijs belt met dermatoloog Menno Gaastra.

Soorten jeuk

Dermatoloog Menno legt uit in Gijs 2.0 dat er verschillende soorten jeuk bestaan. Echter is de jeuk die hoort bij een muggenbult en de eikenprocessierups niet heel verschillend van elkaar. "Er komt elke keer een vreemd eiwit zowel van de mug als van de eikenprocessierups in je huid terecht. Je eigen afweersysteem denkt dan: 'Wat doet dat hier?'. Die probeert de boel op te ruimen. Door roodheid, zwelling en dat voel je dan als jeuk", legt Gaastra uit. Het is een soort opruimsysteem van je huid. "Vroeger was dit vaak handig, omdat als je dan parasieten op je huid had krabte je vaak al een groot gedeelte weg."

Mug of eikenprocessierups?

Zorgt een eikenprocessierups voor meer jeuk dan een mug? Gaastra: "Een mug steekt en een eikenprocessierups met al die brandhaartjes dat zijn er een heleboel. Zie het als een soort kleine harpoentjes die in de huid komen. Dat kunnen er tientallen, honderden zijn. In de regel geeft dit op meerdere plekken jeuk en uitgebreidere jeuk."

Wat te doen

Natuurlijk de belangrijke vraag: Wat doe je tegen de jeuk van een muggenbult? Helpt een kruisje zetten? "Een kruisje helpt zeker, want door het kruisje te zetten duw je de zwelling een beetje weg. De jeuk gaat dan een beetje veranderen in pijn. En pijn kun je dan beter hebben dan jeuk en dat is prima te doen", aldus Gaastra. Echter heeft het ook gelijk een nadeel: "Helaas is het voor korte duur." Wat kun je nog meer doen tegen jeuk van een muggenbult? En hoe zit het met jeuk door brandharen van een eikenprocessierups? Je hoort 't hieronder:

Hoe kom je van die jeuk af?

Gijs 2.0

Je hoort Gijs 2.0 ieder werkdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP


Ster advertentie
Ster advertentie