Programma

Een ode aan de eenvoudige drumstijl van Meg van The White Stripes

  1. Nieuwschevron right
  2. Een ode aan de eenvoudige drumstijl van Meg van The White Stripes

In Het Oor Wil Ook Wat kwamen ladingen aan suggesties binnen voor Het Gouden Trommelvlies, waarin odes gebracht worden aan de grootste drummers. Dit keer was het eerbetoon voor Meg White, van The White Stripes.

Meg White begon pas laat met drummen; ze was 23 jaar oud toen ze voor het eerst achter de trommels klom. Haar geliefde en later medebandlid Jack White vroeg haar om even iets in te spelen op de drumkit, omdat hij letterlijk handen tekort kwam. "Meg ging zitten, veegde haar lange zwarte haren uit het gezicht en beukte snel een vierkwartsmaat in", zo vertelt Emmely. "Het was even simpel als magisch." Vanaf dit moment was het duidelijk: The White Stripes waren geboren.

De effectieve eenvoud

Meg Whites drumstijl kan gekenmerkt worden als krachtig, expressief en ritmisch. Emmely vertelt: "Dan heb je als band eigenlijk helemaal geen bassist nodig. De basis is solide, bijna kinderlijk eenvoudig en daardoor staat het als een huis." Maar nog belangrijker: niemand drumt als Meg White. "Haar stijl is volledig eigen, vooral omdat ze een heel typische timing heeft."

Hoewel White niet bepaald een technische drummer is, kan haar drumstijl ook zeker niet simpel genoemd worden. Emmely is dan ook verbijsterd door haar talent: "Hoe geniaal is het om zo basaal te drummen dat er geen verlangen meer ontstaat om te vullen met drumfills en frutsels? Ze hoeft ook niet zo heel hard te slaan om hard te klinken." The White Stripes noemen dit fenomeen zelf 'the liberation of limiting yourself'. Ze beperken zichzelf dus om een bepaalde creatieve vrijheid te bereiken. "Juist omdat ze technisch niet perfect is, vindt Meg creatieve uitwegen die telkens effectief en verrassend zijn."

Het einde van The White Stripes

In 2011 besluiten The White Stripes te stoppen. Emmely vertelt: "Angstaanvallen speelden op en Meg koos voor een leven zonder camera’s, social media en interviews, maar wél met een enorm muzikaal nalatenschap. En met een stadionhit als 'Seven Nation Army' op je naam, kun je waarschijnlijk prima leven daar in Detroit."

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Emmely de Wilt met Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag- en zondagochtend van 10:00 tot 12:00 uur.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie