Programma

Wanneer gebruik je 'featuring' of 'en' bij nummers?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wanneer gebruik je 'featuring' of 'en' bij nummers?

Deze week een muzikale vraag voor Emmely en haar Bureau de Wilt. Wanneer zeg je nou eigenlijk 'featuring' in de titel van een nummer en wanneer gebruik je 'en' bij een samenwerking van meerdere artiesten?

Vanzelfsprekend ging Bureau de Wilt op onderzoek uit. Want waarom is het bij het nummer 'Hoe Het Danst' eigenlijk Marco Borsato én Davina Michelle én Armin van Buuren, en wordt hier dus geen 'featuring' gebruikt?

Beperkte bijdrage?

Emmely en Sanne bellen met Martin Jessurun, managing director van Warner Music Benelux. Hij legt uit: "Het verschil is heel simpel. Davina Michelle, Marco Borsato en Armin van Buuren, dat is een samenwerking. Dat zijn alledrie hoofdartiesten. In dit geval is er dus geen sprake van een 'featuring'. Een ander geval is BLØF featuring Geike, waar BLØF de hoofdartiest is. Featuring artiesten zijn in de jaren '90 erg populair geworden. [...] Dit zie je vooral in de hiphop-wereld in de jaren '90."

De conclusie is dat als het een samenwerking is waarin iedereen een soortgelijk aandeel heeft 'en' wordt gebruikt. Bij een featuring gaat het om een kleinere bijdrage. Dit kan dan gaan om een stukje zang, productionele bijdrage of eventueel een saxofonist die meedoet aan de plaat.

Vindbaarheid

Qua vindbaarheid zou het in ieder geval niet erg veel moeten uitmaken, aldus Martin Jessurun: "Ik heb het even uitgezocht. 'Hoe Het Danst' zie je bij alle drie de artiesten terugkomen. Ook 'Under Pressure' van Queen en David Bowie kom je bij beide artiesten tegen."

Verder spreken Emmely en Martin nog over hoe het dan zit met beginnende artiesten en wanneer je nu wel of niet een naam op de plaat zet. Luister het hieronder terug!

Als twee artiesten samenwerken: wanneer is het 'featuring' en wanneer is het 'en'?

Bureau De Wilt

Bureau De Wilt met Emmely de Wilt hoor je iedere zondag tussen 12:00 en 14:00.

​Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie