Programma

Verhaal achter handdruk

  1. Nieuwschevron right
  2. Verhaal achter handdruk

Het beroemde Pink Floyd-album Wish You Were Here is veertig jaar oud. Wat vertelt die iconische platenhoes ons, met die raadselachtige handdruk?

Duivelse deal?

Je kent 'm vast: die witte hoes van Wish You Were Here, met daarop die wat eigenaardig uitgesneden foto van twee zakenmannen die elkaar de hand schudden, terwijl eentje in brand staat. De hoesfoto van Storm Thorgerson is gehuld is mysterie. Welke duivelse deal wordt hier gesloten?

Terughoudendheid

De uitleg van Thorgerson bij de hoesfoto is dat mensen zelden hun ware emoties tonen, omdat ze bang zijn gekwetst te worden. De mannen in pak weerspiegelen die terughoudendheid, een zekere zakelijkheid. De brandende man is Thorgersons visuele weergave van een gekrenkte persoonlijkheid.

Kritiek op muziekindustrie

Maar de zakenman in het brandende pak is, net als een aantal liedjes op de elpee, ook felle kritiek op de muziekindustrie, waarin artiesten vaak gouden bergen worden beloofd, terwijl de platenfirma's er met het grote geld vandoor gaan. De handdruk stelt daarbij een malafide platencontract voor.

Zoals de wind waait

De zakenmannen op de hoes van Wish You Were Here zijn twee stuntmannen. De vlammen van de rechter man zijn niet later toegevoegd, maar zijn pak staat daadwerkelijk in de fik. Overigens is de foto gespiegeld: de mannen stonden andersom, omdat de wind de verkeerde kant uitblies.

Ster advertentie
Ster advertentie