Naar homepage
Programma

Het verhaal achter 'Respect'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Respect'

"Ooo, your kisses, sweeter than honey. And guess what? So is my money!" In 1967 brengt Aretha Franklin haar versie uit van 'Respect'.

Drie Valentijncovers

Het is Valentijnsdag 1967 wanneer Aretha Franklin een lange dag in de studio doorbrengt. Ze neemt haar versie op van 'Drown in My Own Tears' van Ray Charles en 'A Change Is Gonna Come' van Sam Cooke, maar daar blijft het niet bij. Valentijnsdag 1967 blijkt voor Franklin een mooie coverdag te zijn, want naast deze twee grootheden neemt ze ook haar versie op van 'Respect' van Otis Redding. De tracks verschijnen op haar elfde studioalbum I Never Loved a Man the Way I Love You. De drie covers hebben Franklin uiteindelijk geen windeieren gelegd.

Wanneer je thuiskomt

Otis Redding weet in 1965 al succes te boeken met zijn 'Respect'. Hij schrijft de track in één dag, de groovy arrangementen componeren kosten hem slechts twintig minuten. Vlak voor zijn dood, in 1967, geeft de zanger nog aan dat 'Respect' één van zijn lievelingsnummers is. Zowel om de catchy melodielijn als om de tekst. Iedereen wil een beetje respect als hij thuiskomt, toch? Otis roept in zijn versie op om vrouwen veel meer te respecteren, terwijl Aretha juist om meer respect vraagt van haar vrijer, aangezien zij voor brood op de plank zorgt.

Tijdens het Monterey Pop Festival in 1967 laat Otis Redding zijn 'Respect' live horen. Op dat moment heeft hij de versie van Aretha al gehoord. Hij begint zijn optreden met de woorden: "The next song is a song that a girl took away from me. A good friend of mine. This girl just took this song, but I am still going to do it anyway."

Luister hieronder naar Otis Redding met 'Respect':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vrouwelijke touch

Otis heeft bij het opnemen van 'Respect' in 1965 de beschikking over onder andere Isaac Hayes, William Bell en gitarist Steve 'The Colonel' Cropper. Aretha, die zelf met het idee komt om het nummer te coveren, heeft zo haar eigen ideeën over het nummer. Zij als gospelartieste kan het niet verkroppen dat het nummer van Otis een koortje noch een bridge heeft. Ze gaat daarom druk aan de slag. De toetsen neemt ze voor haar eigen rekening, ze voegt de tekst 'Sock it To Me' toe en haar zus Carolyn wordt ingevlogen voor het achtergrondkoor.

Breng haar naar de brug

Bij gebrek aan Isaac Hayes en The Colonel neemt Aretha de Muscle Shoals Rhythm Section in de arm om de arrangementen te spelen. Dit vier man sterke combo werkt eerder ook samen met Wilson Pickett, Paul Simon, Bob Seger en The Staple Singers. De bridge moest er natuurlijk ook nog komen en daar had Aretha een puik plan voor. Een dag eerder nemen Sam & Dave namelijk 'When Something Is Wrong With My Baby' op en de saxofoonsolo van King Curtis uit die track acht miss Franklin geschikt voor haar 'Respect'. En zo geschiedde.

'Sock it to me!'

De 'Sock it To Me' wat Aretha toevoegt gaat later nog een eigen leven leiden. Overigens voegt zuslief Carolyn de regel 'Take care, TCB' toe, waar TCB voor 'Taking Care Of Business' staat. Maar dat 'Sock it To Me' werd een uitspraak op zich.

Luister hieronder naar Aretha's versie van 'Respect':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 2 Soul & Jazz lijst

Vorig jaar stond Aretha Franklins versie van 'Respect' op nummer 43 in de NPO Radio 2 Soul & Jazz lijst. Ook dit jaar zenden we de NPO Radio 2 Soul & Jazz lijst uit! Je hoort de beste soul-, jazz,- disco- en funkplaten op zaterdag 13 en zondag 14 juli. En jij stelt 'm samen!

Stem hier

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie