Programma

Is regenwater vies?

  1. Nieuwschevron right
  2. Is regenwater vies?

Luisteraar Irene hangt haar was vaak buiten. Nu is haar was laatst helemaal nat geworden door een flinke regenbui. Moet ze dit nu weer opnieuw wassen? Of is regenwater eigenlijk best schoon?

Bureau Kijk in de Vegte zoekt dit graag uit en belt met Joost Buntsma. Hij is directeur van STOWA, het kenniscentrum van de Nederlandse waterschappen.

Hoe schoon?

"In principe is regenwater het schoonste water wat we hebben. Het is water wat verdampt op zee en door de lucht in wolken over het land komt", legt Buntsma uit. Het water kan wel vervuilende stoffen opnemen. Zo hebben we het een aantal jaren geleden gehad over zure regen. "'Is het nu echt vies?' Daar kun je vraagtekens bij stellen. Hangt er natuurlijk ook een beetje vanaf in welk gebied je ziet, omdat regenwater over industriegebieden gaat. Dan kan het natuurlijk fijnstof opnemen. Het kan allerlei chemische stoffen opnemen. Saharazand is ook zoiets wat ermee opgenomen kan worden", aldus Buntsma. Regenwater is schoon, maar als deze stoffen in de lucht zitten dan neemt het water het op. "Dat zand en die stoffen verbinden zich aan die regendruppeltjes."

Moet je de was opnieuw wassen zodra het nat is geworden door regenwater? Je hoort 't hieronder:

Bureau Kijk in de Vegte

Je hoort Bureau Kijk in de Vegte iedere zondag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie