Programma

Comeback Tina Turner door onverwachte samenwerking

  1. Nieuwschevron right
  2. Comeback Tina Turner door onverwachte samenwerking

In 1984 betekende het album Private Dancer de grote doorbraak als solo-artiest voor Tina Turner. De gelijknamige single kwam echter puur toevallig bij haar terecht. Deze hit werd namelijk geschreven door Mark Knopfler van Dire Straits.

'Private Dancer' werd in eerste instantie door Mark Knopfler geschreven als nummer op het album Love over Gold dat in 1982 uitkwam. Dire Straits was zelfs al begonnen met opnames, tot Knopfler de stekker eruit trok. Hij vond dat het nummer niet door een man gezongen moest worden.

'Hij vindt het meer bij een vrouw passen'

Knopflers manager Ed Bicknell zei hierover tegen Tina Turners manager Roger Scott: "Ik denk dat Mark een nummer heeft dat bij Tina kan passen. Hij heeft het nooit gebruikt omdat hij het meer bij een vrouw vindt passen. Mark produceerde het nummer en zong het, maar het bleef hierna op de plank liggen tot hij mij de plaat gaf", aldus Turners manager.

Jeff Beck

In eerste instantie was het de bedoeling dat Tina Turner over de bestaande track heen zou zingen, maar door een probleem bij de platenmaatschappij lukte dit niet. De meeste bandleden van Dire Straits werden dus opgetrommeld om het nummer opnieuw op te nemen met Tina Turner. Mark Knopfler was hier zelf niet bij aanwezig, maar had wél een waardige vervanger gevonden, namelijk Jeff Beck. De legendarische gitarist van The Yardbirds nam de rol van leadgitarist op zich.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Enorme hits

Het volledige album Private Dancer werd uiteindelijk een enorme hit met andere knallers als 'What's Love Got to Do with It' en 'Let's Stay Together' en betekende de grote doorbraak in de solocarrière van Tina Turner in 1984. Knopfler was uiteindelijk erg blij dat hij het nummer heeft afgestaan, zo gaf hij aan in een interview dit jaar met CBS: "Ik stuurde het gewoon door, zo is het allemaal begonnen. Tina injecteerde er hierna heel veel kracht in."

Love over Dancer

In eerste instantie zou je bij het nummer niet direct aan Dire Straits denken. Volgens Turner was dit omdat zij hier 'haar eigen soul aan toevoegde' in plaats van Mark Knopflers eigen Britse stijl. Tóch is er één nummer, genaamd 'Love over Gold' van het gelijknamige album, dat op sommige momenten zeker doet denken aan 'Private Dancer'. Hoor jij het? Beluister het hieronder, en dan vooral vanaf 2:25.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie