Programma

Hoe werkt hoogtevrees?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe werkt hoogtevrees?

Hoe kan het nou dat bij sommige mensen het angstzweet uitbreekt als ze een keukentrapje op moeten, maar dat ze in het vliegtuig er niks van merken?

Voorstellingsvermogen

Pieter Frijters is expert op het gebied van hoogtevrees en Jeroen Kijk in de Vegte vraagt hem hoe het nu precies zit. "Het heeft allemaal te maken met je voorstellingsvermogen. Als iemand ooit een nare ervaring met een keukentrapje heeft gehad, dan kan het zijn dat als hij later weer op een trapje staat nare beelden in zijn hoofd krijgt van mensen die te pletter vallen op de grond.

Onbewust beeld

Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat iedereen banger wordt bij het zien van een ladder dan van een vliegtuig. Dat ligt maar net aan je voorstellingsvermogen. "Het kan ook zijn dat je beelden in je hoofd hebt van vliegtuigen die neerstorten en met alle gemak een keukentrapje oploopt. Het is zo dat mensen vijftig keer sneller reageren op een onbewust beeld dat in hun hoofd zit dan op de werkelijkheid."

Gelukkig is er een hele simpele oplossing voor hoogtevrees. Wil jij weten wat je ertegen moet doen? Beluister dan hier het fragment terug.

Ster advertentie
Ster advertentie