Programma

U2's Where The Streets Have No Name was slechts een schets

  1. Nieuwschevron right
  2. U2's Where The Streets Have No Name was slechts een schets

34 jaar geleden kwam U2's The Joshua Tree uit. We blikken terug op het eerste nummer van het album: Where The Streets Have No Name.

The Joshua Tree ontstaat in 1987, uit grote liefde voor de Verenigde Staten. In de jaren 80 touren ze vijf maanden door het land. De naam van het album komt van de zogenaamde Joshua Trees. Bono is enthousiast over de religieuze betekenis van de boom die te vinden is in de woestijn van zuidelijk Californië. Ze zijn vernoemd naar de profeet Joshua, omdat de takken lijken op opgeheven handen in een gebed. Hij besluit het album naar de cactusachtige boom te vernoemen.

Slechts een schets

Over de betekenis van Where The Streets Have No Name wordt gespeculeerd. Het eerste nummer van het album zou volgens sommigen ontstaan zijn na Bono’s reis naar Ethiopië. Een land waar de straten werkelijk geen namen hebben, maar nummers. Anderen suggereren dat het nummer over gesegregeerd Belfast gaat. In welke straat je woonde, zou weggeven van welke sociale klasse je was. In 2017 meende Bono dat het nummer niet af is. Hij vertelde Zane Lowe van Beats 1 dat hij trots is op het nummer, maar dat slechts een schets was en dat hij het af had willen maken. Producer Brian Eno stelde Bono gerust: "Brian vertelde me dat incomplete gedachten vrijgevig zijn. Zo geef je de luisteraar de mogelijkheid om de gedachte af te maken."

Live

Tijdens The Joshua Tree Tour speelde U2 een speciale versie van Where The Streets Have No Name. De liveversie bevat een intro van meer dan twee minuten. Check hier een van hun live optredens in Los Angeles in 1987:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

U2 in de Top 2000

In 2020 staat U2 drieëntwintig keer in de lijst. De hoogste notering is Sunday Bloody Sunday op 52. Van The Joshua Tree staan er vier noteringen in de lijst, waarvan Where The Streets Have No Name op 53 de hoogste is.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie