Programma

Matijn Nijhuis lijdt aan gezichtsblindheid: 'Ik herken mijn moeder soms niet'

  1. Nieuwschevron right
  2. Matijn Nijhuis lijdt aan gezichtsblindheid: 'Ik herken mijn moeder soms niet'

In Het Oor Wil Ook Wat vertelt nieuwslezer Matijn Nijhuis dat hij lijdt aan prosopagnosie, oftewel gezichtsblindheid.

"Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik lieg al mijn hele leven over het feit dat ik geen gezichten kan herkennen", vertelt Matijn. "Als ik mijn moeder in een vreemde omgeving zou zien dan herken ik haar niet. Dan weet ik ook niet hoe ze heet. Ik heb het ook met mijn kinderen en met mijn man."

'Ik dacht altijd dat ik dom was'

Ook films kijken is eigenlijk onmogelijk. "Je moet dan ook onthouden wie de hoofdpersoon is. Het is heel vermoeiend als je geen gezichten kunt herkennen en geen namen kunt koppelen dan snap je het hele verhaal niet", vertelt Matijn. "Ik dacht altijd dat ik dom was. Dat ik beter mijn best moest doen. Ik ben gewoon niet geinteresseerd genoeg." Echter heeft hij de diagnose prosopagnosie gekregen, een onvermogen om gezichten te herkennen. Tot grote verbazing van Emmely, want zij kent Matijn al jaren en heeft nooit iets gemerkt. "Ik heb allemaal smoelenlijsten en met verschillende foto's van verschillende jaren. Als ik met jou werk dan kan het best zijn dat ik niet weet hoe je heet", legt Matijn uit.

Opluchting

"Collega's die ik al twintig jaar ken, bijvoorbeeld Clemens Peters. Als je aan mij vraagt hoe hij eruitziet dan heb ik geen idee. Ik heb geen visueel geheugen", legt hij uit. "Ik ga ook alleen met bepaalde mensen naar terras, want als ik terugloop van het terras dan weet ik niet meer hoe ze eruitzien." Hij is blij dat hij zijn verhaal kan doen in de show van Emmely. "Het lucht enorm op. Het klinkt heel grappig, maar het is best een ding."

Hoe kunnen we Matijn en mensen die prosopagnosie helpen? Je hoort het hieronder:

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag en zondag van 10.00 tot 12.00 uur op NPO Radio 2.

​Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie