Programma

Legendarisch Live: Pearl Jam met 'Even Flow'

  1. Nieuwschevron right
  2. Legendarisch Live: Pearl Jam met 'Even Flow'

Pearl Jam is met ‘Even Flow’ één van de hoogste nieuwe binnenkomers in de Top 2000, daarom kijken we deze week terug op een legendarisch live optreden van de band.

Even Flow

Het nummer ‘Even Flow’ is een verhaal over een dakloos persoon. De dakloze in het verhaal heeft hoop op een beter leven, maar ondanks pogingen om er het beste van te maken zit het hem niet mee. Uiteindelijk loopt het slecht af met de dakloze persoon en zingt frontman Eddie Vedder over een beter leven na zijn overlijden.

Pinkpop 1992

Wanneer je de woorden legendarisch en Pearl Jam in de mond neemt, praat je al snel over het legendarische optreden op Pinkpop in 1992. Pearl Jam begint de set met het nummer ‘Even Flow’. Net zoals in de Top 2000 een knallende binnenkomer, waarna het publiek niet meer rustig te krijgen is.

Kijk hier het fragment van de nummers ‘Even Flow’ en ‘Why Go':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waanzinnige stagedive

Wanneer ze een goed half uur bezig zijn besluit Eddie Vedder een waanzinnige stagedive te doen. Tijdens het nummer ‘Porch’ gebaart hij de cameraman, dat hij dichterbij moet komen. Als die dichterbij is, klimt Eddie in de camera-kraan. De cameraman laat het toe, maar schreeuwt zijn longen uit zijn lijf. Aan de achterkant hangen mensen aan de kraan om de zanger en de cameraman in balans te houden. Eddie klimt tot het hoogste punt en springt van enkele meters hoogte het publiek in. Zo sprong Eddie samen met Pearl Jam de bloeitijd van de grunge in. In de zomer die volgde, brak het album Ten van Pearl Jam door.

Pearl Jam keerde in 2018 terug op Pinkpop. Deze gelegenheid gebruikt de band om de cameraman van toen te spreken. De band dacht altijd dat hij boos was, maar dit bleek niet zo te zijn. Eddie licht toe: "Hij schreeuwde naar mensen beneden aan de kraan, die het ding in bedwang hielden. Hij riep dat ze los moesten laten als ik ging springen, omdat hij anders gekatapulteerd zou worden."

Check hier de stagedive en de reactie die 26 jaar later volgde:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie