Programma

Wat moeten we in Nederland met de wasbeer?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat moeten we in Nederland met de wasbeer?

De wasbeer duikt steeds vaker op in Nederland. Maar, het is een exoot. Dus wat moeten wij er mee? Lekker los laten lopen of afschieten? In Spijkers met Koppen gaat fractievoorzitter van Partij voor de Dieren in Noord-Brabant Marco van de Wel in discussie met boswachter Frans Kapteijns.

Na de damherten en de wolf, hebben we nu last van de wasbeer. Boswachter Frans Kapteijns maakt zich zorgen. "De wasbeer is een roofdier, hij vreet alles. Wat hij vooral heel lekker vindt zijn watervogels. En daar gaat het juist heel slecht mee."

De wasbeer brengt de biodiversiteit in gevaar. Vangen, en als het niet anders kan, afschieten. Toch denkt niet iedereen er zo over. "Het valt allemaal wel mee. Uit onderzoek blijkt dat de wasbeer helemaal niet zo veel invloed heeft op allerlei verschillende soorten", aldus fractievoorzitter van Partij voor de Dieren in Noord-Brabant Marco van de Wel.

Afgelopen week werden er nog twee wasberen gevangen in Vught. Alleen lijken die niet zomaar uit de natuur te komen. "Er zijn nog steeds mensen in Nederland die wasberen thuis houden. Pas sinds 2019 mag je geen wasberen meer kopen, maar je mag ze wel hebben." En dat zou dus niet moeten kunnen, vindt de fractievoorzitter.

Afschieten is geen optie

Probleem of niet, afschieten is absoluut geen optie volgens Van der Ven. De Partij van de Dieren wil dat in het vervolg alle wasberen in Brabant worden gevangen, in plaats van doodgeschoten. Daarvoor diende de partij deze week een motie in.

Voorlopig gaat de wasbeer nergens naartoe, en zou deze dus zomaar bij je in de tuin kunnen opduiken. Wat je in zo’n geval het beste kunt doen? Dolf heeft wel een oplossing: "over het hek naar de buren gooien."

Ben je benieuwd naar het hele gesprek? Luister het fragment hieronder terug:

Spijkers met Koppen

Je hoort Spijkers met Koppen elke zaterdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Unsplash

Ster advertentie
Ster advertentie