Programma

Spot dit weekend een heldere komeet met het blote oog

  1. Nieuwschevron right
  2. Spot dit weekend een heldere komeet met het blote oog

Sterrenliefhebbers opgelet! Vanaf vrijdag kan komeet Neowise gespot worden. Je moet er alleen wel even je wekker voor zetten.

De komeet komt zo dicht langs de aarde dat hij met het blote oog te zien is. Frank belt in Wout2Day met ruimtevaartdeskundige Rob van den Berg van Space Expo. Is het bijzonder dat we een komeet kunnen zien? Hoe vaak gebeurt dit en hoe kunnen we Neowise spotten? Rob geeft alle antwoorden.

Hoe spot je de komeet?

"Er komen vaker kometen langs, maar meestal zie je ze niet", vertelt Rob. "Deze is vrij helder, die zien we wel. Hij staat ongeveer net zover van de aarde als dat de aarde van de zon staat." Hoe kunnen mensen de komeet herkennen? "Stel dat het helder is, kijk dan vannacht tussen 03.00 en 04.00 uur naar het noordoosten. Daar staat een heldere ster 'Capella', en daar moet je laag boven de horizon zoeken. Als je hem ziet is het niet te missen."

Niet te lang wachten!

Tot augustus kun je de komeet bekijken met een telescoop, maar wie geen telescoop heeft en met het blote oog wil kijken, moet opschieten. Volgens Rob zal hij na vannacht snel afnemen qua sterkte.

Waarnaar is de komeet vernoemd? En wat is het beste tijdstip om hem dit weekend te spotten? Luister hier het hele gesprek terug:

Wout2Day

Je hoort Wout2Day iedere werkdag tussen 18:00 en 20:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie