Programma
KRO-NCRV

Kluun over leescrisis jongeren: 'Het maakt niet uit wat je leest, als je maar leest'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kluun over leescrisis jongeren: 'Het maakt niet uit wat je leest, als je maar leest'

Steeds meer Nederlandse jongeren hebben moeite met lezen. Bij De Wild in de Middag geeft Kluun aan dat het anders moet: laat jongeren lezen wat ze willen, en dring ze het lezen niet op.

De Boekenweek van Jongeren 2022 is op dit moment in volle gang, maar een groot deel van de Nederlandse jeugd is niet enthousiast te krijgen voor een boek. Uit onderzoek blijkt dat 2 op de 5 jongeren zelfs moeite heeft met lezen. Bij De Wild in de Middag reageert Kluun op dat nieuws.

Leestrauma

"Dat is al jaren herkenbaar", zegt de schrijver van bestsellers als Komt een vrouw bij de dokter en De weduwnaar. "Er is in 97 landen een onderzoek onder jongeren gedaan dat draait om de vraag: 'Heb je plezier in lezen?' Nederland staat daarin op 97, helemaal onderaan."

Kluun voert een betoog voor het terugbrengen van het leesplezier onder jonge mensen, waarbij hij aangeeft waar het volgens hem misgaat. "We jagen jongeren het boek uit", vertelt hij. "We leren kinderen, en dat was zelfs al toen ik jong was, dat lezen iets is dat moet. Boeken lijken wel spruitjes. Op de basisschool beginnen we al met AVI-lezen. Wat is het gevolg? Dat iedereen een soort leestrauma krijgt, waar je pas op latere leeftijd overheen komt."

De schrijver geeft aan dat vooral jongens niet zitten te wachten op een verplichte leeslijst met literatuur. "Je kunt hartstikke gelukkig worden als je niet Reve, Mulisch of Hermans hebt gelezen", vertelt Kluun. "Maar als je niet kunt lezen, dan heb je een vet probleem in de maatschappij." Daarom pleit hij ervoor dat er elke dag wordt gelezen in klaslokalen, maar dat jongeren lezen wat ze willen. "Het maakt niet uit wat je leest, maar dat je leest. Mijn betoog is: leer plezier beleven aan taal."

Bekijk het volledige gesprek hieronder:

NPO Kennis

Waarom is lezen zo belangrijk? NPO Kennis deed er onderzoek naar, bekijk het hier!

De Wild in de Middag

De Wild in de Middag; van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2, met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie