Programma

Epidemioloog Dick Bijl over wachten met nemen van het vaccin

  1. Nieuwschevron right
  2. Epidemioloog Dick Bijl over wachten met nemen van het vaccin

Nederland wordt in hoog tempo gevaccineerd, nog even wachten en dan zal iedereen die het wil op zijn minst één prik met het vaccin hebben gekregen. Iedereen die dat om wat voor reden dan ook niet wil wordt meteen weggezet als wappie, maar is dat wel terecht?

Dick Bijl, oud-hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin en nu gespecialiseerd als epidemioloog, vindt in elk geval van niet. Hij zegt in de PowNed-podcast OP Z'N KOP! met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman dat hij niet voor anderen kan beslissen, maar zelf "zeker nog even wacht" met zich te laten vaccineren totdat de langetermijneffecten duidelijker zijn. Maar waarom? Iedereen ziet toch dat de ziekenhuisopnames dalen nu iedereen zich laat prikken? Dat is volgens hem zeker waar, maar dit zou volgens hem ook kunnen komen door het natuurlijke verloop van het virus. En die verhalen over effectiviteit zijn eigenlijk misleidend: "Een belangrijkere maat: hoeveel mensen moet je vaccineren om 1 zieke te voorkomen? Dat getal ligt op minimaal 100 personen. Dat is een heel ander verhaal dan die directeur van Pfizer vertelt."

Langetermijneffecten onduidelijk

De vaccins die nu op de markt zijn, zijn eigenlijk onvoldoende getest op ernstige bijwerkingen. Met name de langetermijneffecten zijn onduidelijk. "Mensen die gewoon gezond zijn, lopen in feite nauwelijks risico als ze jonger zijn dan 60-70 jaar en er zitten vervelende kantjes aan die vaccins. De Overheid moet duidelijk maken hoe groot het risico op ernstige bijwerkingen is, maar daar is onvoldoende onderzoek naar gedaan." Moeten we dan nog even wachten met die prik? "Ik ga niet voor heel Nederland beslissen maar persoonlijk wacht ik wel af. Ik heb ook het idee dat het virus het land aan het verlaten is, maar dat moet natuurlijk nog blijken."

#21 - OP Z'N KOP! met epidemioloog Dick Bijl

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie