Programma

Lennon tribute songs

  1. Nieuwschevron right
  2. Lennon tribute songs

Het is 35 jaar geleden dat John Lennon het leven liet. Door z'n liedjes zullen we hem nooit vergeten, maar hij is ook herdacht in nummers van anderen.

Paul McCartney - 'Here Today'

In de jaren 60 brengen John Lennon en Paul McCartney veel tijd met elkaar door, want ze schrijven veel liedjes samen. De twee groeien aan het einde van dat decennium uit elkaar en gedurende de jaren 70 laat vooral Lennon zich laagdunkend uit over Macca. Ze hebben het nooit kunnen bijleggen, dus verwoordt McCartney zijn emoties in 'Here Today'.

U2 - 'God Part II'

Enkele jaren na het overlijden van John Lennon besluit U2 een eerbetoon aan de ex-Beatle op te nemen voor het album Rattle And Hum. Dit in de vorm van 'God Part II', dat in structuur gelijk is aan Lennons 'God'. Albert Goldman, auteur van de biografie The Lives Of John Lennon, wordt in de tekst bekritiseerd.

Acda en De Munnik - 'Laat Me Slapen'

Er zijn enkele Nederlandstalige liedjes die refereren aan John Lennon, van onder meer Robert Long en Peter Koelewijn, maar nergens wordt het gemis van het popicoon zo mooi bezongen als in 'Laat Me Slapen' van Acda en De Munnik. Lennon wordt hierin vergeleken met Jezus, refererend aan een uitspraak van Lennon uit de jaren 60 ("We're more popular than Jesus now").

Elton John - 'Empty Garden (Hey Hey Johnny)'

John Lennon is goed bevriend met Elton John. Ze verschijnen op elkaars plaatopnames, Elton is Sean Lennons peetvader en het laatste optreden van Lennon is tijdens het Madison Square Garden-concert van Elton. 'Empty Garden (Hey Hey Johnny)' is in 1982 een single en 'The Man Who Never Died', ook over Lennon, is in 1985 de B-kant van 'Nikita'.

Queen - 'Life Is Real (Song For Lennon)'

De muziek van Freddie Mercury en John Lennon ligt mijlenver uit elkaar, maar toch had Lennon een grote invloed op rockband Queen. Het eerbetoon 'Life Is Real (Song For Lennon)' krijgt geen hele prominente plek, want het eindigt als B-kant op de single 'Body Language', dat in Nederland de vierde plek bereikt in 1982.

George Harrison - 'All Those Years Ago'

Na de breuk van The Beatles houden Lennon en Harrison contact met elkaar. Zo werken ze mee aan nummers van Ringo Starr. Eigenlijk is 'All Those Years Ago' voor Ringo geschreven, maar na Lennons dood past Harrison de tekst aan en brengt het vijf maanden na Lennons dood op single uit. Paul en Ringo zingen in het achtergrondkoortje.

George Michael - 'John And Elvis Are Dead'

Het album Patience uit 2004 is niet de meest memorabele uit de discografie van George Michael, maar er staat wel een lofzang op aan zijn helden, waaronder Lennon. "If Jesus Christ is alive and well, how come John and Elvis are dead?", vraagt de zanger zich af.

Ster advertentie
Ster advertentie