Programma

Eddy Keur: 'Denk af en toe aan de vrijheid die je hebt'

  1. Nieuwschevron right
  2. Eddy Keur: 'Denk af en toe aan de vrijheid die je hebt'

In De Wild in de Middag legt Eddy Keur uit waarom het zo belangrijk is om samen stil te staan bij vrijheid.

"We maken een heel leuk programma met grapjes, maar het is ook belangrijk om te weten wat er is gebeurd. We zijn vanavond twee minuten stil niet om zomaar iets", vertelt Eddy.

Begrijpen

"Als je homo was zigeuner, joods of een beperking had dan was je leven niet zeker. Je moest een Jodenster dragen en als je aangehouden werd dan was je leven voorbij", legt Eddy uit. Hij geeft aan dat voor de jongeren het misschien iets beter te begrijpen is door de coronamaatregelen. "Het is natuurlijk niet te vergelijken met de beperkingen die mensen in de oorlog hebben meegemaakt, maar je voelt je wel een beetje opgesloten. Je voelt je minder vrij. Het doet geestelijk iets met je", vertelt Eddy.

Vrijheid niet een vanzelfsprekenheid

"Ik vind het belangrijk dat we ook in dit programma aandacht besteden aan het feit dat vrijheid in het leven niet een vanzelfsprekendheid is", vertelt Eddy. "Dat we hier grapjes kunnen maken en gekke dingen kunnen zeggen zit allemaal besloten in die vrijheid. Op het moment dat wij besluiten om die vrijheid als vanzelfsprekend te zien dan is het een hellend vlak en dan gaan we allemaal de verkeerde kant op. Je hoeft er niet elke dag over na te denken, maar realiseer je wel dat heel veel mensen vroeger voor de vrede en de vrijheid van nu hebben gestreden", vertelt hij.

De ouders van Eddy Keur hebben de oorlog meegemaakt. Hoe dit was? Je hoort het hieronder:

Video niet beschikbaar

De Wild in de Middag

Je hoort De Wild in de Middag van maandag tot en met vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie