Programma

Achter de schermen met David Bowie bij Labyrinth

  1. Nieuwschevron right
  2. Achter de schermen met David Bowie bij Labyrinth

Kinderen uit de jaren 80 keken vol verbazing naar de fantasyfilm Labyrinth met David Bowie in de hoofdrol. Deze foto's laten zien hoe het er op de filmset aan toeging.

De Harry Potter van de 80s

De laatste jaren worden we weer overspoeld door fantasyfilms, een trend die zo'n vijftien jaar geleden is ingezet met populaire filmreeksen als Harry Potter en Lord Of The Rings, maar ook in de jaren 80 was er genoeg te genieten. Denk aan Never Ending Story, The Dark Crystal, Legend, The Princess Bride, Masters Of The Universe, Highlander, Critters, Conan The Barbarian en de vaak vergeten Disney-animatiefilm The Black Couldron. Een favoriet bij veel jeugdige kijkers was de Jim Henson-film Labyrinth.

Op de foto: repetitie David Bowie met Jennifer Connelly

Bowie, Sting of Jagger?

De vrouwelijke hoofdrol was voor een pas vijftienjarige Jennifer Connelly, die in de rol van Sarah door een betoverd doolhof dwaalde. Regisseur Jim Henson, die we kennen als de geestelijk vader van The Muppets en Sesamstraat, had een aantal muzikanten in gedachten voor de rol van Jareth, alias The Goblin King. Naar het schijnt twijfelde hij tussen Michael Jackson, Sting, Roger Daltrey van The Who, Mick Jagger en David Bowie. Hij schreef zelfs een brief aan Bowie om hem te polsen voor de rol.

Op de foto: de brief die Jim Henson naar David Bowie stuurde

Monty Python, Freggels en Star Wars

Ondanks dat de hoofdrolspelers relatief onervaren waren, werkten er tal van gerenommeerde namen mee aan de productie. De producent van Labyrinth was Star Wars-mastermind George Lucas en het script was van de hand van Terry Jones, vooral bekend van zijn werk met Monty Python. Het verhaal van de film is verzonnen door kinderboekenschrijver Dennis Lee, die ook de tekst schreef voor de begintune van Hensons tv-serie Fraggle Rock (De Freggels in het Nederlands).

Op de foto: regisseur Jim Henson geeft instructies aan David Bowie

Een flop

Hoewel Labyrinth tegenwoordig als een cultklassieker wordt beschouwd, zeker voor wie er met enige nostalgie tegenaan kijkt, was de film helemaal geen groot succes in 1986. Bioscoopbezoeken in de VS waren goed voor krap 13 miljoen euro, net iets meer dan de helft van het productiebudget. Een flop dus. Jim Henson was daardoor zo gedemotiveerd dat hij hierna nooit meer zelf een speelfilm gemaakt heeft. De laatste film waar hij aan meewerkte, was Teenage Mutant Ninja Turtles in 1990.

Op de foto: David Bowie met zijn stuntman Nick Gillard

Niks uit de computer

Naast de levensechte poppen van Jim Henson, de weelderige kapsels, kleurrijke make-up en fantasierijke kleding uit de film, zijn de decorstukken erg bijzonder. Bedenk dat er destijds nog geen sprake was van cgi (computeranimaties) en dat alles wat je ziet dus ook echt gebouwd werd. Zo ook de vreemde trappen op onderstaande foto, die uiteraard gebaseerd zijn op de tekeningen van M.C. Escher.

Bekijk de making of-documentaire van Labyrinth:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie