Programma
KRO-NCRV

De Gouden Snaar van Curt Smith

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Snaar van Curt Smith

Deze week gaat De Gouden Snaar over Curt Smith van Tears for Fears. De legendarische zanger, songwriter en bassist is een van de bekendste op het gebied van duobands. Ondanks dat hij als bassist maar onderdeel is van twee bands, is hij een grote naam in de muziekindustrie.

Al vanaf zijn tienerjaren kent Curt zijn goede vriend Roland Orzabal, co-zanger van de band Tears for Fears. Samen met nog twee andere tienerartiesten zetten ze de band Graduate op. Tijdens deze periode leert Curt hoe hij op een basgitaar moet spelen. Hij heeft het instrument al snel in de vingers en blijkt ook nog eens een natuurtalent. Maar al na het eerste studioalbum van de band, besluiten Orzabal en Smith om Graduate op te heffen.

They wanna rule the world

Toch willen Curt en Roland niet stoppen met samenwerken en besluiten ze om samen een duoband te vormen, genaamd Tears for Fears. Ze doen samen het zangwerk, maar alle basspellen die je hoort, komen van Curt. Zonder de basgitarist zou de muziek lang niet zo harmonisch klinken.

Het eerste album uit 1983 wordt meteen een hit in Engeland. En daarna verovert het duo de harten van internationale fans met hun tweede album, waar hun bekendste nummer Everybody Wants to Rule the World op staat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Solo

Het duo brengt een paar sterke albums uit. Maar de spanning tussen de twee vrienden groeit even gestaag als het succes. in 1991 is Curt er klaar mee; hij stopt met de band en gaat solo verder. Gelukkig kunnen we altijd genieten van het basspel van de muzikant, want met muziek maken is hij gelukkig nooit gestopt. En inmiddels kun je de artiest ook herkennen van het witte doek, want hij is ook een carrière begonnen als acteur.

Als het bestaan als solo-artiest én acteur nog niet druk genoeg was, is er ook nog goed nieuws voor de Tears of Fears-fans. Het duo is namelijk weer bij elkaar en ze maken weer nieuwe muziek. We zijn dus voorlopig nog niet van Curt en zijn sounds af. Hij heeft zijn plekje verzekerd in de lijst van de Gouden Snaar.

De Gouden Snaar

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies, waarin de beste drummers ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Snaar eert Emmely dit keer de beste bassisten in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat! Bekijk hier het overzicht van alle bassisten die besproken zijn in De Gouden Snaar.

Ster advertentie
Ster advertentie