Programma

Maarten van der Weijden gaat opnieuw voor record na mislukt startschot

  1. Nieuwschevron right
  2. Maarten van der Weijden gaat opnieuw voor record na mislukt startschot

Deze keer geen Elfstedentocht, maar een nieuwe recordpoging in het zwembad. Maarten heeft dit record eerder behaald, maar toen gooide het startschot roet in het eten.

Jan-Willem en Jeroen belden hem met stijgende verbazing op. "102 kilometer in 24 uur, hoe ga je dat in godsnaam doen?", vraagt Jan-Willem zich af. Maar het is Maarten van der Weijden als eens eerder gelukt om dit record te bereiken. Die poging bleek toen helaas niet geldig, legt hij uit: "Het startsignaal was niet hoorbaar op de video die we naar Guinness moesten sturen. Dat is wel een aandachtspuntje voor dit jaar."

'Mensen denken dat ik het wel even haal'

Maarten gaat de recordpoging in een zwembad doen. Om 102 kilometer te zwemmen in 24 uur moet de voormalig olympisch kampioen gemiddeld zo'n 4.3 kilometer per uur zwemmen. "Dat is wel hard hoor", legt hij uit. "Ik loop er ook een beetje tegenaan dat mensen denken dat ik dat wel even haal. Zo is dat gewoon echt niet. De afgelopen maanden ben ik heel veel aan het trainen geweest. Door het trainen word ik een stuk sneller. Ik ben dus sneller dan tijdens de Elfstedenzwemtocht. Toen zwom ik onder de drie kilometer per uur."

Ook wordt het een stuk lastiger voor Maarten om bij deze recordpoging te eten en te drinken. Pauzes zoals bij de Elfstedenzwemtocht zitten er simpelweg niet in: "Ik heb elk half uur drie seconden de tijd voor een drankje en elke twee uur heb ik vloeibare maaltijden. Ik krijg dus een soort van spuitzak en die knijp ik dan leeg. Alles voor de snelheid, zodat ik die 4080 baantjes ook wel ga halen."

Het evenement gaat plaatsvinden op 23 januari in het zwembad in Oosterhout. Beluister hieronder het volledige gesprek met Maarten van der Weijden:


Maarten van der Weijden doet alles voor de snelheid in wereldrecordpoging

Jan-Willem START OP!

Je hoort Jan-Willem en Jeroen van maandag tot en met vrijdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie