Programma
BNNVARA

Weerman Maurice waarschuwt strandgangers in aanloop naar zomers weer: 'Zeewater is graadje of 15'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Weerman Maurice waarschuwt strandgangers in aanloop naar zomers weer: 'Zeewater is graadje of 15'

Na een nat voorjaar lijkt de zomer in aantocht. En laten die zeldzaam hoge temperaturen nou precies samenvallen met het weekend! Jan-Willem Roodbeen belt weerman Maurice Middendorp om te praten over plaatselijke buitjes, een mogelijke hittegolf en de langverwachte waterpret.

Maurice noemt de in een korte broek geklede Jan-Willem Roodbeen "optimistisch". In sommige plaatsen in het noorden en het oosten van het land is het namelijk nog een beetje bewolkt vandaag, met kans op een buitje in het (zuid-)oosten. Op de Wadden wordt het door een fris windje maar zo’n 15 à 16 graden.

Temperatuur stijgt

Maar er is natuurlijk ook goed nieuws voor de zonaanbidders: "Uiteindelijk gaat de zon wel doorbreken." Overigens kan in het zuiden de BBQ al worden aangestoken en de zwembadjes worden opgeblazen, want daar kan het volgens de weerman vandaag al 27 graden worden. "Vandaag zitten we nog een beetje op de wip als je naar de temperaturen kijkt."

Na een nat voorjaar, is het alweer een aantal weken droog. En flinke buien lijken er in ieder geval dit weekend niet in te zitten. "Morgen valt misschien nog in Limburg een enkele bui. Maar verder blijft het droog, heel zonnig ook, warm. En vanaf morgen gaan we dan op 28 graden uitkomen", legt de weerman uit. "Dus dat ziet er echt wel uit als misschien een regionale hittegolf ook wel."

Gele grasveldjes en koude golven

"We gaan echt een zomerse week tegemoet en buien komen bijna niet voor in de verwachting", legt Maurice uit. "Je moet bedenken dat er ongeveer 5 tot 6 mm water per dag verdampt, wat nu in die bodem zit. Er komt gewoon niet zoveel bij, dus je ziet echt dat die toplaag aan het uitdrogen is, grasveldjes worden geel. We beginnen toch wel weer een serieuze droge periode mee te maken."

En daar kleven wel wat risico’s aan. Niet alleen voor de natuur, maar ook voor de waterpret. "Het zeewater is nu een graadje of 15, of iets dergelijks. En als het dit weekend echt strandweer gaat worden, dan ga je naar het strand toe en dan stap je in dat ijskoude water. Ja, dan kun je in de kramp schieten, dus ik zou toch even opletten voordat je je echt helemaal onderdompelt in dat zeewater."

Weerman Maurice Middendorp heeft heet nieuws

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie